/ ThinkStock/Getty Images
Китайски софтуерни пирати разбиха американска компания, разработваща програми за защитена връзка между компютри (Ви Пи Ен, VPN), с цел да получат достъп до информационните мрежи на американски отбранителни компании. Това съобщи във вторник консултантската фирма за киберзащита "Мендиънт", предаде Франс прес.

Анализ на фирмата свързва най-малко две групи хакери, едната смятана за близка до китайското правителство, със зловредна програма, проникнала чрез уязвимостите на частните виртуални мрежи на компанията Pulse Secure /"Пълс сикюър"/ от групата Ivanti /"Айванти"/ със седалище в западния американски щат Юта.

Пиратите използвали опасния софтуер в опит да откраднат акаунтите на потребители на Ви Пи Ен, с които да влязат в информационните системи на групировки, работещи за отбраната, между октомври 2020 и март 2021 г.

Техни мишени са били също така правителства и финансови дружества от Европа и САЩ, уточнява консултантската фирма от САЩ, която нарича една от хакерските групи Ю Ен Си 2630 (UNC2630).

"Подозираме, че Ю Ен Си 2630 работи за китайското правителство и поддържа връзки с Ей Пи Ти 5" - хакерска група, за която се знае, че е свързана с властите в Пекин, се казва в анализа.

Хакери атакуваха страницата на Министерството на отбраната във Facebook

Консултантите посочват, че "достойна за доверие трета страна" също свързвала този пиратски акт с Ей Пи Ти 5.

"Ей Пи Ти 5 редовно взема на прицел мрежите на групировки с висока добавена стойност - добавят те. - Изглежда предпочита като мишени дружества от авиацията и отбраната, разположени в САЩ, Европа и Азия." В анализа не се уточнява колко компании са пострадали.

"Пълс сикюър" потвърди повечето положения от анализа на "Мендиънт" и допълни, че вече е снабдил своите клиенти с програмни средства, чрез които да блокират опасния софтуер.

Производителят на Ви Пи Ен увери, че пиратският акт е засегнал "ограничен брой клиенти".
БТА