Китай взе на мушка западните идеи
Китай взе на мушка западните идеи / Gulliver/Getty Images

Членовете на Комунистическата партия изпълниха заседателните зали в Китай, за да чуят мрачно тайно предупреждение от висшите лидери. Бе им казано, че властта може да се изплъзне от ръцете им, ако партията не изкорени седем подривни течения,
преминаващи през китайското общество, пише "Ню Йорк Таймс".

Тези седем опасности са изброени в окръжно писмо, наричано Документ номер 9, в който безспорно личи одобрението на текста от новия лидер на Китай Си Цзинпин.

Първата е "западната конституционна демокрация". Сред другите са насърчаването на
"универсалните ценности" на човешките права, вдъхновените от Запада схващания за независимост на медиите и гражданско участие, силно пропазарният "неолиберализъм" и "нихилистките" критики на тежкото минало на партията.

Макар и Си да подготвя реформи, които ще изложат китайската икономика на по-силни пазарни влияния, той предприема масова кампания за утвърждаване на партийния авторитет, надхвърляща периодичните партийни призиви към дисциплина.

Вътрешнопартийните предупреждения към членовете показват, че публично демонстрираната увереност на Си се придружава от опасения, че партията е уязвима към забавяне на икономическото развитие, обществен гняв към корупцията и предизвикателства от нетърпеливите за политическа промяна либерали.

"Враждебни към Китай западни сили и дисиденти в страната продължават да проникват в идеологическата сфера", се казва в издадения през април от партийната централа Документ номер 9.

Той не е открито публикуван, но негова версия бе показана на "Ню Йорк таймс" и потвърдена от четири източника, близки до високопоставени официални лица, включително редактор на партиен вестник, допълва БТА.

Опонентите на еднопартийното управление "предизвикват смутове с искания за разкриване на личното богатство на официални лица, използването на интернет за борба с корупцията, медийният контрол и други деликатни теми, за да породят
недоволство от партията и правителството", се казва в документа.

Това не бяха случайни предупреждения. Откакто се пусна окръжното писмо, партийни публикации и сайтове остро заклеймиха конституционализма и гражданското общество - понятия, които през последните години не бяха считани за недопустими. Длъжностни
лица полагат по-активни усилия да блокират достъпа до критични гледища в интернет.

През последните седмици двама известни правозащитници бяха задържани, което бе определено от поддръжниците им като "удар по правозащитното движение", което
бе под натиск още при управлението на предшественика на Си - Ху Цзинтао.

Предприетата от Си твърда линия разочарова китайските либерали, някои от които преди приветстваха възхода му във властта като възможност да се окаже натиск за политическа промяна след дълъг период на застой. Вместо това Си изпрати сигнали за промяна към по-консервативни, традиционни леви възгледи с "поправителната" си кампания за осигуряване на дисциплина и очевидните опити да защити наследството на Мао Цзедун. Те включват посещение на историческо място, където Мао направи един от собствените си опити да преобрази управляващата партия през 50-те години.

Указите на Си се разпространяват в поредица от задължителни учебни сесии из цялата страна, като тази в южната провинция Хунан, описана в сайта на местната власт.

"Насърчаването на западната конституционна демокрация е опит да се отрече ръководството на партията", каза заместник-шефът за пропагандата в град Хънян в провинция Хунан Чън Синпин на събрание на представители на минната индустрия. По думите му застъпниците за човешки права "в крайна сметка искат да формират сила за политическо противопоставяне".

Кампанията носи някои рискове за Си, който посочи, че забавеният икономически растеж се нуждае от нов, по-пазарно ориентиран импулс, който може да дойде само от смекчаване на държавното влияние. В стегнатите, но често обхванати от свади политически кръгове на Китай, поддръжниците на по-задълбочени икономически
промени от западен тип често се съюзяват с настояващите за върховенство на закона и по-отворена политическа система, докато традиционалистите подкрепят по-голям държавен контрол както в икономическия, така и в политическия живот. Според анализатори начинът, по който Си подбира подходите си към всеки от двата съперничещи си лагера в крайна сметка може да потопи дневния му ред във вътрешнопартийни караници.

Критиките срещу конституционното управление предизвикаха изумление и съпротива у либералните интелектуалци и дори сред някои умерени бивши длъжностни лица. Кампанията също така вдъхна сили на левите защитници на партийната праволинейност, много от които ярко се противопоставят на пазарните реформи, които са нужни според Си и премиера Ли Къцян.

Натискът, който доведе до идеологическата контраатака на партията, изби на улиците на южния китайски град Гуанчжоу по-рано тази година. Служители на тамошния вестник "Садърн уикенд" протестираха след като представител на пропагандния отдел пренаписа редакционна статия, в която се възхваляваше конституционализмът - идеята, че държавната и партийната власт трябва да са подчинени на върховен закон, който осуетява злоупотребите и защитава правата на гражданите.

"Водените от САЩ западни антикитайски сили една след друга се включиха и се свързаха с дисиденти в страната за отправяне на клеветнически атаки към нас в името на тъй наречената свобода на пресата и конституционна демокрация", каза Чжан Гуандун, служител, занимаващ се с пропагандата в Лянюнган, цитирайки изводите от срещата на служителите на централния орган за пропаганда. "Те се опитват да разбият политическата ни система и това бе класически пример", каза той за протеста във вестника.

Откакто бе издаден документът, кампанията за идеологическа праволинейност предизвика порой от коментари и статии в партийни издания. Много от тях споменаха маоистките изказвания за класова война, които рядко се появяваха в официални публикации през последните години. Някои заявиха, че конституционализмът и
други подобни идеи са инструменти на западната подривна дейност, която допринесе за разпадането на бившия Съветски съюз и че Китай е изправен пред подобна заплаха.
"Конституционализмът принадлежи само на капитализма", се казва в един от коментарите на изданието за чужбина на "Женмин жибао". Конституционализмът "е оръжие за информация и психологическа война, използвано от магнатите на американския монополистки капитализъм и подставените им лица в Китай за подриване на китайската социалистическа система", се казва в друг коментар във вестника.