/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е повишил сестра си във високопоставен партиен функционер, съобщи държавната информационна агенция след проведения конгрес на Централния комитет на Корейската работническа партия. Ким Йо Чен вече е член на политбюро, чийто председател е брат й.
 
Повишението означава, че 28-годишната сестра заменя на поста лелята на лидера Ким Конг Хе, която беше сред основните фигури в политическия живот по времето на бившия лидер Ким Чен Ир.
 
Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

През януари американските власти включиха в Ким Йо Чен в своя черен списък, заедно с редица други официални лица от Пхенян заради "тежки нарушения на човешките права".
 
Според експерти, цитирани от в. "Гардиън", повишението показва продължаващото консолидиране на властта в ръцете на семейство Ким.
 
Сред получилите повишение на конгреса са и Ким Чен Сик и Ри Пхен Чол - двама от тримата души, които стоят зад ракетната програма на Пхенян. Повишен беше и севернокорейският външен министър Ри Йон Хо, който вече е пълноправен член на политбюро.
 
Чистка в Северна Корея

По-рано стана ясно, че в речта си пред конгреса Ким Чен Ун е заявил, че страната продължава с разработването на своята ракетно-ядрена програма. В изказването си севернокорейският лидер също така е отправил и остри критики към САЩ, които "се опитват да задушат независимостта и свободата на съществуване и развитие“ на КНДР и налагат санкции, подкрепяни от своите васали".
БГНЕС