Всяко листо за салатата на Ким Чен-ун - под микроскоп
Всяко листо за салатата на Ким Чен-ун - под микроскоп / снимка: БГНЕС, архив

Севернокорейският лидер Км Чен-ун е толкова параноичен да не бъде отровен, че е издал заповед всяко листо от маруля, което бива използвано за неговите салати, да бъде грижливо изследвано - включително под микроскоп, за да се провери, дали е безопасно.

Най-добрите специалисти в държавата проверяват стриктно зеленчуците, отглеждани в градината за лидера, която е засекретена под името "6.17". И преди да стигне до чинията на диктатора, всяко листо минава под микроскоп.

Микроскопите са използвани за засичане на микроби, токсини и други вредни елементи. Във фермата биват допускани да работят само хора от подходящо "songbun" - семейство от лоялни към управляващата партия. А и преди да бъдат назначени, те трябва да завършат висше медицинско образование, преди да станат фермери.

"Инспекторите са безупречни жители, които са завършили медицинския университет в Пхенян. Те отделят по няколко минути за изследване на всеки лист /маруля - бел. ред./", обясни източник. Фермата била създадена през 80-те години на миналия век, за да обслужва кулинарните изисквания на Ким Ир Сен.

Източник: БГНЕС