Ким Чен Ир посети завод за козметика
Ким Чен Ир посети завод за козметика / снимкa: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир е посетил завод за козметика на 24 ноември, съобщиха севернокорейски медии, цитирани от АП и БТА. Това е един от редките случаи, когато се уточнява датата на една или друга обществена проява на Ким Чен Ир на обществено място. Интересът към здравословното състояние на севернокорейския ръководител се изостри след появилите се в медиите твърдения, че през август е прекарал инсулт.

Северна Корея отрича, че 66-годишният лидер е бил болен. В излъчваните репортажи и снимки, на които Ким Чен Ире във видимо добро здраве, не се посочваха дати или местата, което пораждаше въпроси доколко са актуални.

Според телевизионния репортаж, излъчен във вторник, в който за пръв път от месеци се говори за точна дата, Ким е посетил фабрика в град Синуиджу и е разговарял с нейни служители. Директорът на фабриката казва, че посещението е било на 24 ноември.

Здравословното състояние на Ким се следи с голям интерес, тъй като авторитарният лидер на изолираната и въоръжена с ядрени оръжия страна, все още не е оповестил кого е избрал за свой наследник на поста.