Украйна призова Съвета за сигурност на ООН да обяви специална зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ, предаде ДПА.
Според украинския вицепремиер Ирина Верешчук контролът над района трябва да бъде поет от специална мисия на Организацията на обединените нации, посочва вестник "Украинска правда".

Украйна призовава за „демилитаризация“ на зоната на Чернобил, обхваната от пожари

"Що се отнася до ядрената безопасност, безотговорните и непрофесионални действия на руската армия представляват сериозна заплаха не само за Украйна, но и за още стотици милиони европейци", каза тя.

"Затова призоваваме Съвета за сигурност на ООН да вземе своевременни мерки за демилитаризация на зоната на отчуждение около Чернобилската АЕЦ и да разположи специална мисия на Обединените нации." Това по думите на Верешчук ще намали риска от нова злополука в Чернобил, причинена от руските окупационни войски.

Тя заяви, че руските сили складират големи количества боеприпаси в района на реактора, и добави, че в района около него са избухнали големи горски и храстови пожари, които могат доведат до сериозни последствия.

Руските войски възпрепятстват усилията да бъдат потушени пожарите и в резултат от тях до въздуха могат да достигнат радиоактивни частици, които после да бъдат разнесени от вятъра, заяви Верешчук.

Няколко пожара в зоната около АЕЦ „Чернобил” са изгасени, други продължават да горят

Ден по-рано украинското министерство на околната среда регистрира общо 31 огнища на пожари на територията на Чернобил.

Територията на електроцентралата е под руски контрол от около месец. След опустошителната ядрена авария в Чернобил през 1986 г. над разрушения реактор беше построен голям купол. Там и до днес се складира радиоактивен отпадък.
БТА