Кери: Доналд Тръмп заплашва националната сигурност на САЩ
Кери: Доналд Тръмп заплашва националната сигурност на САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Предложението на Доналд Тръмп мюсюлмани да не бъдат допускани в Съединените щати заплашва националната сигурност, заяви държавният секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

"Предложението е заплаха за националната сигурност, защото то показва волята на американец, претендиращ за най-високия пост в държавата, да дискриминира цяла една религия", каза Кери в интервю по телевизия Ей Би Си.

Саудитски принц нарече Доналд Тръмп позор за Америка

В друго интервю за телевизия Си Би Ес държавният секретар заяви: "Подобни забрани са в разрез с американските ценности и с нашата конституция. Мисля, че това е много опасна външна политика, защото тя казва на онези в исляма, които се опитват да използват населението и да набират чуждестранни бойци: в Америка имат един тип, който води война с исляма", продължи той.

"Това създава впечатлението, че Америка наистина е дискриминационна към исляма и мюсюлманите". Предложението на Доналд Тръмп е изключително дискриминационно за мнозина американци, както и за други, които са мюсюлмани, добави той.

Американците не са съгласни да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ

Доналд Тръмп продължава да е фаворит сред републиканските избиратели, но в щата Айова той бе изместен от ултраконсервативния сенатор от Тексас Тед Круз, предаде Франс прес. Круз има подкрепата в Айова на 31 на сто от републиканските избиратели и преднина от 10 пункта пред милиардера Доналд Тръмп, който е подкрепен от 21 на сто, сочи анкета на Блумбърг, поръчана от вестник "Де Мойн реджистър". Трети е сенаторът Марко Рубио с 10 на сто подкрепа. Малкият щат Айова има голяма политическа тежест, тъй като в него на 1 февруари ще се състоят първите вътрешнопартийни избори за кандидат на партията за президентските избори през ноември догодина, отбелязва АФП.

Посланието на бивш британски войник с ампутиран крак развълнува социалните мрежи

Веднага след публикуването на резултатите от анкетата Тръмп нарече Круз "нещо като маниак" и заяви, че според него той няма качества да бъде президент, съобщи Ройтерс.

Източник: БТА