Напрежението избухна след изявление на влиятелния шиитски духовник Моктада ал-Садр, че ще се откаже от политиката
В понеделник в Багдад избухнаха тежки сблъсъци, при които загинаха близо 20 души, след като влиятелният шиитски духовник Моктада ал-Садр заяви, че ще се откаже от политиката, което накара негови верни да щурмуват правителствения палат и да се бият със съперническите групи.

С настъпването на нощта се чуваше картечен огън и експлозии, а в небето над Зелената зона, в която се намират правителствените щабове и чуждестранните посолства, се издигаха трасиращи куршуми в най-тежките сражения в иракската столица от години.

Това се случи след ден на насилие, предизвикано от изявлението на Садр, че ще се оттегли от всякаква политическа дейност - решение, което според него е в отговор на неуспеха на други шиитски лидери и партии да реформират корумпираната и разпадаща се управленска система.

По-късно Садр заяви, че обявява гладна стачка в знак на протест срещу използването на оръжие от всички страни, съобщи "Ройтерс".

Политическото противопоставяне между Садр и съперниците му мюсюлмани шиити, които са подкрепяни предимно от Иран, доведе до поредната вълна от насилие в Ирак, който се опитва да се възстанови от десетилетията на война, санкции, граждански конфликти и повсеместна корупция.

Двама души загинаха при безредици в Багдад

От 2003 г. насам иракските групировки са въвлечени в сектантски конфликт, а напоследък и във вътрешносектантска и вътрешноетническа политическа конкуренция.

Последната вълна от насилие противопоставя поддръжниците на Садр, които включват тежко въоръжена милиция, на съперничещи си паравоенни формирования, подкрепяни от Иран, и на силите за сигурност.

Победата на Садр на изборите през октомври, опитите му да състави правителство, в което да не участват подкрепяни от Иран групировки, както и окончателното му оттегляне от парламента в полза на улични протести и окупиране на правителствени сгради с цел блокиране на политическата дейност - всичко това се отрази на нарастването на напрежението, което в крайна сметка избухна в ново насилие в понеделник.

Представители на службите за сигурност заявиха, че някои от сблъсъците са били между бойци от "Бригадите на мира" на Садр и членове на иракските сили за сигурност, натоварени със задачата да защитават Зелената зона, но вероятно са участвали и подкрепяни от Иран милиции.

Шест ракети са изстреляни срещу международното летище в Багдад

По-рано през деня Садр обяви, че се отказва от политиката. "С настоящото обявявам окончателното си оттегляне", заяви той в Twitter, критикувайки колегите си шиитски политически лидери, че не са се вслушали в призивите му за реформи.

Верните на Садр, които от седмици окупират сградата на парламента, след това нападнаха правителствената централа в Зелената зона, някогашен дворец на диктатора Саддам Хюсеин, където някои от тях скочиха в плувния басейн на двореца, ликувайки и развявайки знамена.

След това се стигна до сблъсъци между млади мъже, верни на Садр, и поддръжници на проиранските милиции, които хвърляха камъни един по друг близо до Зелената зона, преди да се стигне до нощните въоръжени боеве.

Иракските военни обявиха безсрочен комендантски час в цялата страна и призоваха протестиращите да напуснат Зелената зона.

Садр, който получи широка подкрепа, противопоставяйки се на американското и иранското влияние върху иракската политика, беше най-големият победител на изборите през октомври, но през юни изтегли всички свои депутати от парламента, след като не успя да състави правителство, което да изключи съперниците му, предимно подкрепяни от Техеран шиитски партии.

Садр настоява за предсрочни избори и разпускане на парламента. Той твърди, че нито един политик, който е на власт след американската инвазия през 2003 г., не трябва да заема поста.

Много иракчани се притесняват, че действията на всеки от шиитските лагери могат да доведат до нов граждански конфликт.

"Лоялистите на (Иран) дойдоха и изгориха палатките на садристите и нападнаха протестиращите", казва Кадхим Хайтам, привърженик на Садр.

Проиранските групи обвиняват садристите за сблъсъците и отричат да са стреляли по някого.

Взрив в партията на шефа на парламента в Ирак, двама са ранени

"Това не е вярно - ако нашите хора имаха оръжия, защо щеше да им се налага да хвърлят камъни?" - каза един от членовете на милицията, който отказа да бъде назован по име.

В миналото Садр се е оттеглял от политиката и правителството, а също така е разпускал верни нему милиции. Той обаче запазва широко влияние върху държавните институции и контролира паравоенна група с хиляди членове.

Често се е връщал към политическа дейност след подобни изявления, въпреки че сегашната безизходица изглежда по-трудна за разрешаване от предишните периоди на дисфункция и дава на Ирак най-дългия период без правителство.

Поддръжниците на непостоянния духовник за първи път щурмуваха Зелената зона през юли. Оттогава те окупираха парламента, спирайки процеса на избор на нов президент и министър-председател.

Съюзникът на Садр Мустафа ал-Кадми, който остава служебен министър-председател, прекрати заседанията на кабинета до второ нареждане, след като протестиращите щурмуваха правителствени сгради, и публично помоли Садр да се намеси, за да спре насилието.

Ирак, вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, се бори да се възстанови след разгрома на "Ислямска държава" през 2017 г., тъй като политическите партии се карат за властта и огромното му петролно богатство.
БГНЕС