/ iStock/Getty Images
Шест ракети са изстреляни днес на разсъмване срещу международното летище в иракската столица Багдад. Жертви няма, но е повреден граждански самолет, съобщиха два източника от силите за сигурност, цитирани от Франс прес.

Според единия шестте ракети са паднали върху самолетни стоянки или писти. "Един граждански самолет (празен, бел. АФП) е улучен и повреден", каза източникът, който е от вътрешното министерство.

Вторият източник потвърди, че с шест ракети са атакувани граждански съоръжения на летището и също каза, че е повреден намирал се там самолет. Става дума за Боинг 767, временно изведен от експлоатация за ремонт, собственост на иракската авиокомпания, посочи трети източник, зает в летищните служби.

Засега никой не е поел отговорност за нападението. През последните седмици ракети и дронове с експлозиви бяха насочвани срещу посолството на САЩ в силно охраняваната "зелена зона", срещу американски дипломатически център, разположен на територията на летището, и войски на международната антиджихадистка коалиция в базите им в Ирак. Никой не пое отговорност за тези атаки, но САЩ възлагат вината върху проиранските формирования в Ирак, които непрекъснато настояват за изтегляне на всички американски войски, изпратени в Ирак в рамките на коалицията, водена от Вашингтон, за да се борят с групировката "Ислямска държава".
БТА