Ирак протести
Ирак протести / БТА
Двама души загинаха при днешните протести в Багдад, избухнали след решението на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр да се оттегли от политиката.  По време на протестите се стигна до сблъсъци между последователи на Садр и привърженици на проиранските му противници, предаде Ройтерс.

Двете групи се замеряха взаимно с камъни пред така наречената Зелена зона в Багдад, където са разположени сградите на властта и посолствата. В центъра на Багдад отекна и стрелба, съобщиха репортери. Поне част от изстрелите са били от стрелба във въздуха, но източникът ѝ остава неизвестен, особено при положение че Ирак е страна, в която хората масово са въоръжени.

Освен двамата загинали има и 19 ранени, съобщиха полицията и медици.

Сблъсъците избухнаха само часове след като Садр обяви, че се оттегля от политиката, което накара привържениците му, които от седмици провеждат седяща стачка пред сградата на парламента в Зелената зона, да демонстрират и да нахлуят в сградата на правителството.

Иракската армия обяви комендантски час считано от 15:30 ч. (12:30 ч. по Гринуич) и призова протестиращите да напуснат Зелената зона на Багдад.
БТА