/ Пресцентър, Народно събрание
България разчита на съдействието на Италия за реализиране на своите основни приоритети – присъединяване към Еврозоната и Шенген, ускорено социално-икономическо развитие и справяне с миграционната криза. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Сената на Италианската република Мария Казелати.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневна визита в Рим и Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май. 

Пресцентър, Народно събрание

Председателят на парламента подчерта, че България високо цени отличните си отношения с Италия, която е неин важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО. Цвета Караянчева отбеляза доброто сътрудничество и диалог между парламентаристите на двете страни и изрази надежда то да продължи да се задълбочава. Несъмнено контактите между представителите на Групите за приятелство в законодателните институции на България и Италия са важен фактор за развитието на двустранните ни отношения, посочи председателят на Народното събрание.

Парламентарна делегация, водена от Караянчева, заминава за Рим и Ватикана

Споделяме оценките на Италия за сериозните предизвикателства, пред които ни изправят миграционните потоци към ЕС, подчерта председателят на българския парламент. Миграцията е общ проблем и дългосрочно решение може да бъде намерено единствено със съвместни усилия, заяви Цвета Караянчева.

Пресцентър, Народно събрание

Председателите на Народното събрание и на италианския Сенат подчертаха изключителното значение на Европейските избори след два дни за справянето със съвременните предизвикателства пред Европа и за нейното бъдеще. Като важен външнотърговски партньор на България Италия е сред ключовите инвеститори в страната, отбеляза председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че има потенциал за по-значимо и активно икономическо присъствие на Италия в България и за увеличение на италианските инвестиции в страната ни.