Канадски войник беше убит от приятелски огън в Ирак
Канадски войник беше убит от приятелски огън в Ирак / снимка: БГНЕС, архив

Войник от канадските специални части беше убит, а други трима бяха ранени в петък в Ирак от неприятелски огън, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на министерството на отбраната на Канада.

Канадските военни, които са в Ирак в рамките на международната коалиция срещу "Ислямска държава", погрешно били взети за противници от иракски кюрди, които открили огън срещу тях, когато те се завръщали в наблюдателен пост зад фронтовата линия.

Говорител на иракските кюрдски милиции пешмерга заявил, че войниците игнорирали заповед да останат в автомобила си и се появили на фронтовата линия без предупреждение, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят Халгурд Хекмат разказал, че група канадски войници неочаквано се появили в село Башик, в иракската провинция Ниневия, близо до контролирания от "Ислямска държава" град Мосул. В района предишния ден имало тежки боеве с джихадистите. Когато кюрдските бойци поискали от канадците да се идентифицират, те отговорили на арабски и пешмерга открили огън. Говорителят отбелязал, че не знае защо канадците били там и окачестви действията им като "неуместни и нелогични".

Канада участва в коалицията с шест изтребителя и 70 военни от специалните си части, разположени в иракски Кюрдистан с мисия да съветват и обучават кюрдските сили, както и да набелязват мишени за въздушни удари.

Източник: БТА