Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона в продължение на час и четиридесет и пет минути с руския си колега Владимир Путин относно Украйна, предадоха световните агенции. Разговорът се проведе в момент, в който Украйна заяви, че руските сили са унищожили летището във Виница и че са бомбардирали пристанището на Одеса, отбелязва Франс прес.

Разговорът е бил по инициатива на Макрон, поясни френското президентство. Той вече на няколко пъти разговаря по телефона с Путин от началото на руската офанзива срещу Украйна на 24 февруари.

Путин: Ще спрем само, ако Киев прекрати военните действия и изпълни исканията на Русия

По време на разговора днес Путин е обвинил украински радикали за инцидента на 3 март в Запорожката ядрена централа, съобщи Кремъл, предаде Ройтерс. Путин също така е обвинил Украйна, че пречи на цивилните да напуснат град Мариупол, допълниха от Москва, цитиран от Франс прес.

„Президентът на Франция отново беше поканен да работи активно с властите в Киев, за да се съобразят с нормите на международното хуманитарно право“, се казва в съобщението на Русия.

Путин е заявил пред Макрон готовност за диалог с Киев при безусловно изпълнение на някои руски искания, се казва в съобщението относно разговора. Главното е украинската страна да подходи сериозно към постигнатите договорености, реализирането, на които е важно за прекратяване на бойните действия, допълва източник от Кремъл.

Ердоган към Путин: Да открием заедно пътя към мира

Путин е казал на Макрон, че няма нищо против организиране на среща във формат Международна агенция за атомна енергия - Русия - Украйна чрез видеоконферентна връзка или в трета страна с цел разработване на механизъм за обезпечаване на сигурността на ядрените обекти в Украйна.

БТА