/ iStock/Getty Images
Още с пристигането си в Япония туристите са изненадани от безупречната чистота на японските улици, както в гигантските столични райони като Токио или Осака, така и в селските райони. И също така, чистотата на самите японци, ако имат възможност да посетят някого у дома. Ето някои от причините за японската любов към чистотата, споменати в портала ЯндексЗен.

Според шинтоиската традицията божествените сили проникват във всичко. Дори банята и кухнята имат свои духовни същности - „ками“. А те, както е известно, предпочитат чистотата. Затова повечето японци се чувстват длъжни да поддържат перфектен ред, за да им угодят.

Климатът с обилни валежи също играе роля - идеална среда за растеж на бактерии. Ако всичко е запуснато, тогава плесенът ще тържествува.

Отбелязваме също така мирната и стабилна социално-икономическа ситуация в страната. Законите за гарантиране на правилното изхвърляне на отпадъците са в сила от периода Мейджи (1868-1912) .

Друг фактор е любовта и навикът на жителите на Страната на изгряващото слънце към термалните извори, които те посещават от незапомнени времена.

Освен това, всички японци се учат от детството да си мият ръцете и да изплакват устата си след прибиране от улицата, тъй като вярват, че поддържането на ръцете и устата чисти е ключът към предотвратяването на болестите.

Ако въпреки това е настъпила болест, човекът се опитва да не излиза без маска, за да не зарази другите. Сега сме свикнали да виждаме хора с маски по целия свят, а по-рано Япония беше почти единствената държава с такова отношение към обществото.

Друг добър навик е да се сменят всеки ден кърпи, дрехи, спално бельо и дори килими. Освен това японците активно използват антибактериални спрейове, особено след посещение на барове и ресторанти. Изборът на подобни аерозоли и други почистващи продукти в супермаркетите в цяла Япония е огромен.

Напоследък обаче страната активно обсъжда не само ползите, но и опасностите от прекомерния стремеж към чистота. Научни изследвания показват, че израстването в среда с малко бактерии може да подтисне развитието на имунната система. Страната започва да търси необходимия баланс: да се поддържа чисто, но не прекалено. 
БГНЕС