Изследователи по биомедицинско инженерство към Университета „Джон Хопкинс“ работят по това да трансформират грижите за сърдечноболните пациенти. Сега учените могат да създадат персонален дигитален модел на сърцето на пациенти – вид дигитален „близнак“. С помощта на изкуствен интелект, който да разчете „дигиталния близнак“, може да изчисли кои пациенти са най-високорискови, предава Voice of America (VOA).

“Използваме подсилен с контраст ядрено-магнитен резонанс на сърцето и след това го комбинираме с цялата медицинска история и клинична картина на пациента. Това се съчетава с анализ за оцеляване и можем да прогнозираме за 10 години напред кой пациент е с най-висок риск от внезапен сърдечен арест“, заявява професор Наталия Траянова.

Учени откриха протеин против стареене, който блокира рак и Алцхаймер

По думите ѝ, цялостната картина на сърцето дават по-точни изчисления кои пациенти се нуждаят дефибрилатори, отколкото сегментирани образи, каквито масово се използват масово в медицината.

“Ние осигуряваме тези мултимодални алгоритми. Те отразяват състоянието на пациента много по-добре и точно“, заявява той.

Д-р Виктор Велкулско ръководи изследване за откриване на нови начини за ранно диагностициране на рак на белите дробове и други видове рак. Той и неговият екип изследват как раковите клетки растат и се размножават много по-хаотично, отколкото здрави, нормални клетки. Когато тези клетки умрат, те оставят след себе си фрагменти от ДНК, които циркулират в кръвта, които носят белези дали даден човек има рак. Те разработват технологията DelPhi, която използва иновативни алгоритми, за да анализират фрагменти от тези клетки.

Проучване: Гъбички в мозъка могат да причинят подобни на Алцхаймер симптоми

С тази технология се идентифицират ДНК молекулите, наричани още безклетъчно ДНК, чрез което се разпознава кой има рак и кой не. Според д-р Велкулско, по-прецизните и добрите кръвни изследвания биха довели до навременно разпознаване на рака в световен мащаб.

 
Voice of America (VOA)