Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
В интервю за "Дойче веле" Михаил Ходорковски отново разказа как би изглеждала Русия след Путин и колко е опасна появата на нов диктатор в Кремъл, пише "Независимая газета". "Днешната ни система е авторитарна. Който и да смени Путин, тази авторитарна система може да се запази или да се възпроизведе. Искаме Русия да стане демократична държава, а за целта имаме нужда от президентско-парламентарна, а още по-добре просто парламентарна форма на управление", заяви бившият петролен магнат - критик на Кремъл, живеещ в изгнание.

Властта на Путин ще се пропука

Според него движението му "Отворена Русия" си поставя за цел страната, вместо да смени един Путин с друг, да смени системата с такава, при която господства правото. По думите на Ходорковски това може да стане или чрез протести, или ако Путин сам се оттегли в средата на следващия си президентски мандат.

"Путин е доста прагматичен човек, той схваща, че не бива да предаде на приемника си такава власт, с каквато той разполага сега. Много се надявам той да използва възможностите си, за да проведе политическа реформа през близките шест години и в средата на този срок, когато прецени, че ще му е удобно, да си тръгне", казва опозиционерът.

Интерпол отхвърли искането на Русия да обяви Ходорковски за международно издирване

Според него не бива да се подценяват и протестите в Русия, които ще повлияят на съзнанието на милиони. Той не споменава Алексей Навални, организирал през последните месеци масови акции в Русия. Но е ясно, че думите му са пряка препратка към шефа на Фонда за борба с корупцията, посочва "Независимая газета", цитирана от Би Би Си.

"Отворена Русия" дейно подкрепи и протестите от 26 март и 12 юни, и намерението на Навални да кандидатства за президентския пост на изборите догодина.

Изявленията на Ходорковски за парламентарна република явно са насочени към западната аудитория, защото самата Русия още не е готова за дискусия по въпроса, коментира политологът Николай Миронов. Интервюто според него откроява разликите в идеологията на двамата опозиционери: "Навални цели да вземе властта и да я запази за дълго време. Ходорковски - да отслаби Путин".

Михаил Ходорковски
Михаил Ходорковски БГНЕС

"Парламентарната република е стара идея на Ходорковски, с чиято помощ той иска да подпомогне създаването на силни демократични институции в страната", отбелязва аналитикът Алексей Макаркин.

Как отговори Путин на въпроса подготвя ли свой наследник?

Навални според него има друг подход, напомнящ действията на руския президент от 90-те Борис Елцин. Той също като Навални бе в опозиция, но в крайна сметка наложи в Русия модела на силна президентска власт, напомня експертът.

Какво разкрива Путин в поредица от интервюта пред Оливър Стоун?

Според Макаркин руската опозиция днес пак демонстрира готовност да се нагоди според конкретен силен лидер и Ходорковски чудесно разбира това. Но "разликите във вижданията за бъдещето на страната едва ли ще са пречка да се съюзят: Ходорковски и Навални, общо взето, имат един и същ дневен ред - смяна на властта".
БТА