Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
Мандатът му е удължен с една година
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че остава начело на алианса.

„Йенс Столтенберг обявява удължаване на мандата си като ръководител на НАТО с една година“, се казва в официално изявление, цитирано от АФП.

Генералният секретар ще остане на поста си до 1 октомври 2024 г. Мандатът му трябваше да изтече през октомври 2023 г. Той е удължен след решение на 31-те държави-членки на алианса.
 

"За мен е чест взетото решение на съюзниците от НАТО да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г.", написа Столтенберг в Туитър.
 

"В един по-опасен свят нашият алианс е по-важен от всякога."

Американският президент Джо Байдън приветства днес решението на НАТО да удължи с една година мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, предаде Франс прес.

Байдън заяви, че алиансът е "по-силен, по-обединен и по-решителен от когато и да било".

"Благодарение на лидерството и постоянството си, на опита и на преценката си генералният секретар Столтенберг направи така, че нашият алианс да може да преодолее най-сериозните предизвикателства в сферата на сигурността в Европа от Втората световна война", се казва в изявление на американския лидер.

Украйна приветства днес решението на НАТО да удължи мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, предаде Франс прес.

"Чудесна новина", заяви в "Туитър" украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Трудните времена изискват силно лидерство. Йенс Столтенберг показа такова лидерство. Нямам търпение да продължим нашето сътрудничество", се казва още в изявлението на Кулеба.

Испания също подкрепя удължаването на мандата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи днес испанският премиер Педро Санчес на среща с европейски кореспонденти в Мадрид по повод началото на председателството на неговата страна на Съвета на ЕС. 

По неговите думи Столтенберг работи забележително. Според него не е подходящо по време на война да бъдат предприемани промени в ръководството на алианса. 

Санчес изрази задоволство и от работата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По неговите думи, ако следващият ръководител на комисията отново е от Европейската народна партия, Испания би подкрепила Фон дер Лайен след изборите за евродепутати догодина.
 
БГНЕС