Иран
Иран / / Thinkstock/Getty Images
Американският в. "Ню Йорк таймс" и разследващият сайт "Интерсепт" проучват секретни документи, за които се предполага, че са на иранското разузнаване, и които описват в детайли огромното влияние на Иран над съседен Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Става дума за 700 страници поверителни документи, получени от разследващия сайт от неизвестен източник, разказва Ванеса Гезари от "Интерсепт". Сайтът ги споделил с "Ню Йорк таймс" и двете издания днес публикуват пространни статии за тях. Това става в момент, в който в Иран има антиправителствени протести срещу решението на иранското правителство да увеличи цената на бензина.

Документите показват усилията на Техеран да засили влиянието си в съседен Ирак, включително като плаща на агенти, работещи за САЩ, да минат на "противниковата страна". Материалите разкриват как Иран побързал да проникне в Ирак много бързо след изтеглянето на американските военни оттам през 2011 г. Иран бързо започнал да привлича на своя страна бивши информатори на ЦРУ в Ирак. В един от документите дори се казва, че Иран започнал процес по привличане на шпионин дори в Държавния департамент, но не става ясно докъде са стигнали усилията в тази насока, пише в. "Ню Йорк таймс". Засега Държавният департамент не е коментирал разкритията. Тези усилия произтичат от иранското становище, че наблюдаването на дейностите на САЩ в Ирак е от съществено значение за оцеляването и за националната сигурност на Иран.

Израел заяви, че разполага с неоспорими доказателства за тайна иранска ядрена програма

Архивът от секретни документи включвал стотици доклади и грами, написани основно през 2014 г. и 2015 г. от служители на иранското министерство на разузнаването и сигурността, които са били на мисии в Ирак. Това иранско ведомство се възприема като иранската версия на ЦРУ. То често пъти обаче е засенчвано в дейностите си и влиянието си от Разузнавателната организация на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, създадена официално като независим орган през 2009 г. по заповед на иранския аятолах Али Хаменей, се припомня в публикацията.
В един от документите се представя в детайли "специалната връзка" на настоящия премиер на Ирак Адел Абдел Махди с Иран по времето, когато той е бил иракски министър на петрола. Според документите в действителност в Ирак повечето от важните фигури в политиката, армията или сигурността имали тайни връзки с Иран.

Документите показват още как и САЩ, и Иран са използвали Ирак като стратегически район за шпионски операции един срещу друг.
В. "Ню Йорк таймс" коментира, че от документите става също така ясно, че иранските Революционни гвардейци и по-специално техните елитни сили Кудс, оглавявани от иранския генерал Солеймани, определят политиката на Иран спрямо Ирак, Ливан и Сирия - три страни, на които Иран гледа като на критично важни за своята национална сигурност държави. В Ирак по-специално служители на министерството на разузнаването и агенти на разузнаването на Революционните гвардейци работели паралелно и съобщавали разкритията си на централите си в Техеран, които ги обобщавали в доклади до Върховния съвет за национална сигурност.

В статията на "Ню Йорк таймс" като пример за иранската намеса във вътрешните дела на Ирак се посочва това, че по-рано този месец Иран се е намесил, за да попречи да се стигне до оставката на премиера на Ирак. Популисткият шиитски духовник Муктада Садр е поискал през октомври от премиера да свика предсрочни избори в Ирак, за да се успокоят протестиращите. Садр е призовал основния си политически съперник Хади ал Амири да помогне за отстраняване от власт на Мехди. Но на тайна среща в Багдад миналата сряда генерал Солеймани се е намесил. Той поискал от Амири и командирите на неговата милиция да продължат да подкрепят Мехди и той да се задържи на власт, става ясно от документите.
БТА