/ iStock/Getty Images
Честата консумация на силно преработени храни се свързва с повишен риск от рак и смърт от него, особено при гинекологичните видове рак, показва ново международно научно изследване, за което съобщи Си Ен Ен.

Това е най-изчерпателната оценка до момента на връзката между силно преработените храни и раковите заболявания.
Такива храни са тези, които са претърпели значителна преработка по време на производството си, като газирани безалкохолни напитки, пакетиран хляб, готови ястия (пържени картофи, замразена пица, хот-дог, бисквити), сладкиши, зърнени храни, сладолед и др. Често тези продукти са сравнително евтини, удобни за консумация и се рекламират чрез силен маркетинг. В същото време обаче те обикновено съдържат по-голямо количество сол, мазнини, захар, изкуствени добавки и други вещества. Други проучвания свързват тези храни със затлъстяването, диабет тип 2, сърдечносъдовите заболявания и др.

Рискът се увеличава

Изследователите от Училището по обществено здраве към Имперския колеж в Лондон, в сътрудничество с учени от Международната агенция за изследване на рака (IARC) и университетите в Сао Пауло (Бразилия) и Нов Лисабон (Португалия), автори на съответната публикация в медицинското списание eClinical Medicine, анализират данни за приблизително 198 000 души на възраст 40-69 години, чието здравословно състояние е било проследявано в продължение на десетилетие, по отношение на диагностицирането на 34 различни вида рак и вероятността от смърт от тях. По време на проучването около 16 000 души са развили рак, а 4000 са починали от него. Установено е, че на всеки 10% увеличение на консумацията на силно преработени храни, се увеличава с 2% вероятността от диагностициране на рак като цяло и с 19% вероятността от рак на яйчниците в частност. Освен това смъртността от рак се увеличава с 6% като цяло и по-специално с 16% от рак на гърдата и с 30% от рак на яйчниците.

Водещият изследовател д-р Естер Вамос от Имперския колеж заяви: "Новото проучване допълва все повече доказателства, че силно преработените храни вероятно имат отрицателно въздействие върху здравето, включително увеличават риска от рак. Други налични доказателства показват, че намаляването на високо преработените храни на преработените храни в нашата храна може да осигури значителни ползи за здравето. Бъдещите изследвания трябва да потвърдят тези констатации."

Водещият изследовател д-р Киара Чанг каза: "В момента се работи по въпроса за преработката на хранителни продукти: Силно преработените храни са навсякъде и са силно рекламирани с евтини цени и атрактивни опаковки, за да се увеличи консумацията им. Това показва, че нашата хранителна среда спешно се нуждае от реформа, за да се предпази населението от силно преработени храни."

Световната здравна организация и Международната организация по прехрана и земеделие към ООН и преди са препоръчвали ограничаване на силно преработените храни като част от по-здравословното хранене. В няколко държави, като Франция, Канада и Бразилия, се полагат усилия за намаляване на консумацията на тези храни.

Повече изследвания

Изследователите предлагат, наред с другото, върху опаковките на силно преработените храни да има ясни предупредителни етикети, за да се защитят особено най-бедните домакинства, които са най-уязвими към евтини, но и нездравословни продукти. Ракът вече е изпреварил сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за преждевременна смърт в много страни с високи доходи.
БГНЕС