Ваксината срещу рубеола и заушка е като щит на децата срещу коронавируса, твърдят учени
Ваксината срещу рубеола и заушка е като щит на децата срещу коронавируса, твърдят учени / IStock
Ваксината срещу морбили, паротит (заушка) и рубеола, позната като ваксина MMR II, може да подейства като щит срещу коронавируса до момента, в който ваксините за COVID-19 станат налични за населението. Това е една от алтернативите, които се предлагат за спиране на разпространението на коронавируса, според ново проучване, публикувано в научното списание „mBio“.

Досега експертите бяха повдигнали този въпрос като обикновена хипотеза, но новото проучване дава и доказателства, че нивата на антитела от клас IgG срещу коронавируса при пациенти, ваксинирани с MMR ii, произведени от Merck, са в обратна пропорционалност с тежестта на заболяването при пациенти, излекувани от болестта.

РЗИ: Правото на децата да бъдат здрави стои по-високо от правото на родителите да избират дали да ги ваксинират

Тази ваксина съдържа щам на морбили Edmonston, щам на заушка Jeryl Lynn (ниво В) и щам на рубеола Wistar RA 27/3.

„Получените данни показват, че MMR ваксината може да бъде защитна стена срещу COVID-19. Това може също да обясни защо децата имат много по-ниска честота на заболяване от COVID-19 от възрастните, както и много по-ниска смъртност. Повечето деца получават първата си MMR ваксина на възраст между 12 и 15 месеца и втора - между 4 и 6 години“, обясни шефът на екипа на изследването Джефри Е. Голд.

За да извършат това проучване, изследователите разделят 80 души на две групи. В първата са 50 души, родени в САЩ, с МMR антитела от ваксината MMR II. Във втората група са останалите 30 доброволци, които не са получили ваксината MMR II, но които имаха MMR антитела след боледуване от морбили, заушка или рубеола.

Използвайки данни от тези групи, изследователите установяват, че колкото по-високо е нивото на антителата от заушка, създадени от ваксината MMR, толкова по-ниска е тежестта на коронавирусната инфекция, независимо от възрастта на пациента.

"Това е първото имунологично проучване, което оценява връзката между ваксината MMR II и COVID-19“, допълва съавторът на изследването Дейвид Дж. Хърли, професор и молекулярен микробиолог от Университета на Джорджия.

„Ваксината MMR II се счита за безопасна ваксина с много малко странични ефекти. А ако тя дава допълнителна полза от предотвратяване на инфекцията за COVID-19, от предотвратяване на нейното разпространение, намаляване на тежестта на заболяването или комбинация от всички тези ползи, тогава става дума за интервенция с много висока ефективност при нисък коефициент на риск“, заключава експертът.

Превод и редакция: DarikNews