/ Thinkstock/Getty Images
Израелската контраразузнавателна служба Шин Бет е предотвратила над 400 терористични атаки на територията на страната тази година. Това заяви днес началникът на Шин Бет Надав Аргаман, цитиран от ТАСС.
 
Интерпол пусна списък с предполагаеми терористи, готвещи атентати в Европа

Аргаман каза пред комисия в парламента, че контраразузнавателната служба е предотвратила през 2017 г. над 400 терористични акта, сред които 13 самоубийствени атентата и 8 отвличания. Били са предотвратени и нападения на още 1100 потенциални терористи, действащи сами, се казва в съобщение на израелския парламент до медиите.

Ще втвърди ли Великобритания тона, за да се бори по-успешно срещу екстремизма?

Аргаман е посочил още, че в сравнение с миналата година терористичните актове са намалели два пъти. Тази година те са били 54, а миналата - 108. Ръководителят на Шин Бет обаче е нарекъл това относително затишие "измамно", тъй като (ислямисткото движение) Хамас "с всички сили се опитва да извършва нападения и да подкопава стабилността на палестинската власт".
 
Терористичните актове в световен мащаб намаляват

Аргаман "заявил, че след решението на президента на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел ситуацията в ивицата Газа и на Западния бряг е особено опасна", се казва в съобщението. Той прогнозирал, че следващата поне половин година ще бъде "много неустойчив период".
 
"Броят на предотвратените терористични актове впечатлява, но това е само пример, показващ мащабите на тероризма", коментирал Аргаман.
БТА