Израелската армия призова за евакуация в Ивицата Газа
Израелската армия призова за евакуация в Ивицата Газа / снимка: Guliver/Getty Images

Израелската армия призова жителите на няколко населени места в северната част на Ивицата Газа незабавно да се евакуират, тъй както след 12 часа местно време ще започне масов обстрел, за да атакува „инфраструктура на терористите”, предаде АФП.

Американската телевизия ABC, позовавайки се на израелските власти, съобщи, че днес ще започне евакуирането от Ивицата Газа на местни жители, които имат чуждо гражданство. Предполага се, че за три-четири дни от района може да се изтеглят около 800 души, включително 300 американски граждани, предаде ИТАР-ТАСС.

За петте дни на израелската военна операция срещу Хамас в Ивицата Газа загинаха около 160 палестинци, а хиляди бяха ранени.

Палестинският президент Махмуд Абас поиска от ООН международна защита за своя народ на фона на израелската военна офанзива в Ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на изявление на неговата канцелария. Абас призова Израел да „спре агресията си срещу палестинците”.

Палестинският президент е изпратил съответно писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, посочва БТА. Палестинската автономна власт планира още да поиска извънредна среща на Съвета на ООН за човешките права и да призове идния месец Комитета за премахване на расовата дискриминация да обяви Израел за държава на апартейд.

Междувременно държавният секретар Джон Кери в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че САЩ са готови да помогнат за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде АФП.

Кери се е обадил по телефона на Нетаняху и е подчертал безпокойствата на САЩ във връзка с ескалацията на конфликта между Израел и палестинските групировки в крайбрежния анклав, съобщи американски дипломатически източник. Той е посочил, че заедно с други лидери от региона са се ангажирали да помогнат за прекратяване на ракетния обстрел от Газа срещу Израел, за да може спокойствието да бъде възстановено и да бъдат предотвратени нови цивилни жертви.