/ iStock/Getty Images
Оглавено от Бенямин Нетаняху дясно правителство или коалиция срещу него? Или поредната задънена улица? Разделеният Израел гласува на четвъртите си парламентарни избори за по-малко от две години, предаде Франс прес.

Около 6,5 милиона израелци с право на глас избират 120-те депутати в Кнесета. На теория депутатския мандат в Израел е четири години, но предсрочните избори са често явление.

Израелски съд отложи делото за корупция срещу Нетаняху

Парламентарният вот е четвъртият от април 2019 г. в обстановка на разделения между партии, които не успяват било да се разберат за съставянето на правителство, било да се задържат заедно в управляваща коалиция.

Пропорционалната система на избори увеличава шансовете на малките партии да влязат в парламента. Избирателният праг е 3,25 % и преминаването му дава минимум четирима депутати. Това значи, че ако дадена партия спечели около 6,5 процента от гласовете, първите осем кандидати в листата й получават място в Кнесета.

Тази система благоприятства и събирането на малки партии в предизборен съюз, за да могат заедно да преминат избирателния праг и да вкарат депутати в Кнесета.

На предишните три вота през април 2019 г., септември 2019 г. и март 2020 г. избирателната активност беше около 70 %. Този път израелците гласуват в условия на пандемия, но близо половината население, което е около две трети от хората с право на глас, са били ваксинирани.

Подновиха процеса срещу Нетаняху за корупция

Участието на много партии във вота прави почти невъзможно една от тях да получи мнозинството от 61 места за съставяне на правителство и затова щом бъдат преброени бюлетините започват преговори за постигане на устойчива коалиция.

Според последните проучвания на общественото мнение дясната партия "Ликуд" на Нетаняху ще получи първото място с около 30 места от 120. Следват формацията "Йеш Атид" ("Има бъдеще") на центриста Яир Лапид, десни партии с лидери Гидеон Саар и Нафтали Бенет и близо десет други формации.
БТА