/ БГНЕС
Атакувани са позициите на групировката Хамас
Израелските сили атакуваха позициите на Хамас в Газа, след като ракети, изстреляни от палестинския анклав, удариха еврейската държава, съобщават военните, цитирани от АФП.

Ответният удар дойде часове, след като двама палестински тийнейджъри бяха убити от израелски огън по време на сблъсъци на границата с Газа.

„Пет снаряда бяха изстреляни от ивицата Газа към Израел". Те са ударили открити полета в Южен Израел, заявява говорител на армията.

В отговор "самолет и танк са нанесли удари по редица военни обекти на Хамас в северната ивица Газа, включително пост и военни позиции", се казва в съобщението на армията. Източник на сигурността на Хамас заяви, че няма жертви в резултат на израелските удари.

Николай Младенов заклейми апел на член на „Хамас“ към палестинците по света да убиват евреи

По-късно в събота дрон, изстрелян от южна Газа, е навлязъл в израелското въздушно пространство, се казва в друго изявление на военните. В отговор израелски "самолет е насочен към отряда, който е изстрелял дрона".

Няма съобщения за жертви в Газа, но вълненията на границата продължиха през целия ден, тъй като четирима палестинци проникнаха в Израел и бяха задържани от армията. Три 13-годишни деца са преминали границата от южната ивица Газа и при претърсването им е намерен нож, се казва в съобщение на армията.
 


По-късно е задържан друг нарушител - този път от Северна Газа, и у него са открити два ножа, съобщават източника.

По отношение на последната ескалация на напрежението, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е информиран за събитията и хвърля вината върху ислямските сили в Газа.
"Хамас е отговорен за всеки акт на агресия, произтичащ от Газа", казва той в изявление.

Израелски въздушен удар срещу Ивицата Газа, загинаха бебе и бременната му майка

"Всеки опит да навреди на нашите войници или цивилни лица е бил и ще бъде посрещнат с жесток отговор."

По време на граничните сблъсъци в петък двама палестинци на възраст 14 и 17 години бяха застреляни от израелските сили, съобщи здравното министерство на Газа, като още 46 палестинци бяха ранени.

Израелската армия заяви, че хиляди палестинци са участвали в "особено ожесточени" демонстрации по граничната ограда, които включват хвърляне на "запалителни бомби и взривни устройства" към войниците.

Палестинците провеждат редовни масови протести по укрепената граница от март 2018 г.

Протестиращите призоваха Израел да прекрати обсадата на крайбрежния анклав и поискаха правото да се върнат в земите, от които техните семейства избягаха по време на войната при създаването на Израел през 1948 г.

Израел казва, че всяко такова завръщане би означавало край на държава и обвинява Хамас, че използват протестите като прикритие за нападения.

Най-малко 308 палестинци са убити от израелски огън в Газа от началото на протестите, мнозинството от тях - по време на демонстрациите. Израел и Хамас от 2008 г. насам са водили три войни.
БГНЕС