Израел разработи ваксина срещу антракс
Израел разработи ваксина срещу антракс / netinfo

Израел е разработил собствен вариант на американска ваксина срещу антракс заради заплахата от Ирак на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.

Гиора Мартинович, бивш главен медик на израелската армия, разкри, че ваксината била изпробвана при свръхсекретни експерименти върху войници.

Навремето изглеждаше очевидно, че Ирак ще нападне Израел с антракс и ние бяхме принудени да разработим собствена ваксина, тъй като не е възможно да бъдат купени достатъчно бройки от такъв медикамент, който се произвежда само в Съединените щати и Великобритания, обясни тя.

Мартинович направи това изявление, след като Втори канал на израелската телевизия съобщи, че Израел е разработил такава ваксина. Според телевизионния канал при неколцина от участниците в експериментите са наблюдавани постоянни странични ефекти.

В отговор на тази информация министерството на отбраната отбеляза, че армията е извършила изследване с цел защита на израелското население срещу стратегическа заплаха.

Всички хора, които се подложиха на експериментите, бяха доброволци. Те бяха информирани за рисковете и можеха да се откажат по собствено желание, подчерта министерството.