/ Gulliver/Getty Images
Израел планира да поставя ваксината срещу КОВИД-19 на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech) на непълнолетни между 12 и 15-годишна възраст, след като тя бъде одобрена от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), заяви днес израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн, цитиран от Ройтерс.

Той каза това, след като компаниите производители увериха, че препаратът е безопасен и ефективен за използване при тази възрастова група.

Провеждайки ваксинацията с най-бързи темпове в целия свят, Израел вече е поставил двете необходими дози на повече от половината от 9,3-милионното си население и започна да отчита спад на заболеваемостта. Страната използва ваксината на Pfizer/BioNTech.

Ваксината на Pfizer е 100% ефективна при деца между 12 и 15 години

Дългосрочните поръчки на дози от препарата обаче срещнаха спънки заради спорове в правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Вчера той обаче обеща да ги реши, заявявайки: "Ако даде Господ, ще продължим да бъдем глобален модел за успех."

"Съобщението на Пфайзер е чудесна новина", заяви днес в социалните мрежи Еделщайн.

Израел е подложен на международни критики, че не прави повече, за да даде възможност на палестинците, живеещи в окупираните територии, да бъдат ваксинирани, при все че националната му кампания е една от най-ефективните и най-бързите в света, отбелязва Ройтерс.

Израелските власти казват, че са ваксинирали над 100 000 палестински работници с разрешително за влизане в страната или в еврейски селища на Западния бряг, но, че палестинската автономна власт носи цялостната отговорност за имунизацията в районите под неин контрол.
БТА