Страната вече има и своята първа жена вицепрезидент на страната
Иван Дуке положи клетва като 60-и президент на Колумбия, предадоха АФП и ДПА. 42-годишният бивш консервативен сенатор положи клетва за четиригодишен мандат пред председателя на Сената Ернесто Масиас на сцена, издигната пред сградата на Конгреса в историческия център на Богота.
 

БГНЕС


Марта Лусия Рамирес положи клетва като първата жена вицепрезидент на страната. Дуке заменя на поста десноцентристкия либерал Хуан Мануел Сантос, който бе държавен глава от 2010 г. и повече не можеше да се кандидатира след два мандата.
 
5 август: Опит за убийство с дронове на президента на Венецуела по време на негова реч (ВИДЕО)
 

БГНЕС


На церемонията присъстваха около 3000 гости, включително 10 латиноамерикански държавни глави и министрите от правителството на Дуке - осем жени и осем мъже, много от които са слабо известни технократи.
 

Иван Дуке е смятан за протеже на бившия президент Алваро Урибе (2002-2010). Той победи левия кандидат Густаво Петро на втори тур през юни с 54% от гласовете.
 
Мадуро: Президентът на Колумбия е замесен в атентата срещу мен

Избирането на Дуке породи опасения, че може да промени мирното споразумение на предишния президент Сантос с бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), сключено през 2016 г. след 52 години конфликт.
 

БГНЕС


Дуке е критикувал някои части от това споразумение, което доведе до демобилизирането на 7000 бойци на ФАРК и получаване на места в парламента за 10 техни представители. Според Дуке членовете на ФАРК не трябва да участват в политиката докато не бъдат съдени за извършените си престъпления.
БТА