/ Thinkstock/Getty Images
В момента в България една от най-големите южнокорейски компании, която е различна от Хюндай, проучва възможността да направи инвестиция от над 1,5 млрд. евро в завод за производството на батерии за електрически автомобили. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред журналисти в Сеул.

За тази инвестиция страната ни се конкурира с още две държави, добави Караниколов, без да каже техните имена. Предложени са четири локации за откриването на такъв завод. Южнокорейската компания, която в момента е в София, се е спряла на две от тях, уточни той.

Бойко Борисов в Сеул - какво важно се случи (ВИДЕО/СНИМКИ)

С Хюндай е обсъдена възможността за стратегическо партньорство в областта на електрическите автомобили и създаването на център в България за изпитване на автономни автомобили. Обсъдени са и за възможностите за производството на части за електрически автомобили - най-вече батериите, каза още икономическият министър на въпрос какви преговори е имала правителствената делегация днес в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компания "Хюндай моутър груп" (Hyundai Motor Group) в град Хуасонг.

Тези преговори обаче нямат общо с инвестицията, която другата южнокорейска компания обмисля за производството на батерии за електрически автомобили в България, изтъкна Емил Караниколов. Той не пожела да назове името на компанията, защото споменаването й създавало проблем на самата компания.

Премиерът Борисов е удостоен с почетния девети дан по таекуондо (ВИДЕО/СНИМКИ)

От Хюндай са отговорили, че български представители трябва да се свържат с европейската им централа, за да могат нейни представители да проучат какво може да се реализира в България като стратегическо партньорство, допълни министърът на икономиката.

"В момента не говорим за инвестиция. Най-важното за нас е да презентираме България като една изключително добра дестинация за бъдеща тяхна инвестиция. Ако решат в кой от всичките сегменти да инвестират, тогава вече ще обявим конкретна инвестиция", добави Емил Караниколов.