/ БГНЕС
Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е трагедия, за която Европа също допринесе, заяви днес във Флоренция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

ЕК ще отделя по 30 минути на седмица за да обсъжда Брекзит

"Това е трагедия", заяви Юнкер на френски език в реч на конференция в Европейския университетски институт във Флоренция, посветена на състоянието на ЕС. Председателят на ЕК обясни избора си да говори на френски, защото английският "бавно, но сигурно губи влияние в Европа".

БГНЕС

"Французите ще гласуват в неделя и бих искал да разберат това, което казвам за Европа и нациите", добави Юнкер на английски, преди отново да мине на френски. Думите му предизвикаха смях и ръкопляскания сред аудиторията от висши европейски представители, местни лидери и италиански студенти.

ЕК: Великобритания ще прекрати членството си в ЕС на 29 март 2019

След срещата миналата седмица с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон, в днешната реч бившият премиер на Люксембург предрече тежки преговори. Мей обвини онзи ден европейските висши представители, че искат да се месят в британските парламентарни избори, насрочени за 8 юни.
Юнкер не коментира пряко тези декларации и дори възприе помирителен тон, говорейки за "слабостите" на ЕС. С тях може "да се обясни отчасти резултатът от референдума във Великобритания", добави той.
БТА