Убийството на застрашена кафява мечка близо до италиански национален парк остави двете й малки сами и предизвика възмущение в страната, съобщиха АП и Ройтерс.

Жители на габровски села: Мечките кръстосват улиците край домовете ни посред бял ден

Министърът на околната среда и енергийната сигурност на Италия Джилберто Пикето Фратин и множество защитници на правата на животните изразиха гняв и ужас от убийството на животното в планинския регион Абруцо. Местните жители, включително семейства с малки деца, са се спирали, за да видят мечката и нейните малки по време на честите вечерни разходки на животинското семейство по улиците на градовете в близост до националния парк.

Мечката била кръстена Амарена (черна череша на италиански) и е била една от най-известните кафяви мечки в района. Местните жители са й дали този прякор, защото черните череши са били сред любимите й храни, пише всекидневникът „Кориере дела Сера“.

Мъжът, който е застрелял мечката с пушка, е казал на полицията, че животното е било в неговия имот и той е почувствал, че е в опасност.

Марсиканската кафява мечка, ендемична за Централна Италия, се счита за изложена на повишен риск от изчезване. Според националния парк около 60 мечки живеят в района на парка или в околностите му. „Убийството на марсиканската женска мечка е мрачна случка, която трябва да се разясни възможно най-бързо“, каза министър Джилберто Пикето. „Нашият ангажимент е насочен и към предпазването на мечетата, като правим всичко възможно те да останат на свобода“, добави той.

Туристка пребори мечка с дънер

Малките на Амарена все още не могат да се грижат за себе си и следователно са изложени на висок риск, поради което районът на парка се претърсва, каза ръководителят на италианския клон на Световния фонд за природата Лучано ди Тицио.

Италианската държавна телевизия съобщи, че Амарена е била майка и на още една убита марсиканска кафява мечка – тя е била блъсната от кола по-рано тази година, но е получила национална слава още преди това, когато е нахлула в пекарна и похапнала от бисквитите там.
БТА