/ iStock/Getty Images
Мнозинството от хората в Италия, при които е потвърдена заразата, не са действително болни
В момент на отлив на туристи и на нарастваща паника заради новия коронавирус Италия променя начина, по който ще докладва за случаите на зараза, както и правилата за това кой да бъде изследван за наличието на вируса, предаде Асошиейтед прес.

Италианските власти планират отсега да правят разлика между хората, чийто тест за коронавирус е положителен и пациентите, при които се наблюдават симптоми на COVID-19 - болестта, предизвиквана от новия вирус. Това решение се дължи на факта, че мнозинството от хората в Италия, при които е потвърдена заразата, не са действително болни.

Хората, които са под карантина у дома, могат да получат болничен лист от личния си лекар

Днес Италия съобщи за два нови смъртни случая, свързани със зараза с коронавируса, което прави общо 14 смъртни случая. Починалите са все възрастни хора, които са имали и други заболявания. Заразените са общо 528 души.

По призив на Световната здравна организация Италия освен това ще прави разлика между тестове за коронавируса, дали положителен резултат на областно ниво, и резултатите, потвърдени и сертифицирани после от Националния институт по здравеопазването. СЗО подчертава, че само случаите, потвърдени на национално ниво, ще бъдат смятани за официални случаи на зараза.

Всички изследвани за коронавирус у нас днес са с отрицателни резултати

Валтер Ричарди, високопоставен италиански представител в Световната здравна организация и съветник на италианското правителство по въпросите на борбата с коронавируса, каза днес, че "случаите, които се появяват в областите, продължават да бъдат смятани за съмнителни и непотвърдени". "Ще видите, че в следващите няколко дни ще има избухване на епидемии в други страни също. Но другите страни са много по-точни по отношение на техните методи за докладване на случаите", каза той.

Шефът на италианската Гражданска защита Анджело Борели каза днес, че данните за 528 случая на зараза в страната идват от доклади, предоставени от областните власти. Само 282 от тези случаи са потвърдени и от Националния институт по здравеопазването, но това са били и единствените резултати от тестове, които институтът е имал възможност да анализира досега. Борели допълни, че не очаква значителна промяна в цялостната бройка на заразените в Италия, след като всички резултати бъдат анализирани от Националния институт по здравеопазване.

Паника в Солун след първия случай на коронавирус

Борели каза днес, че от 528-те досега съобщени случаи на зараза, 159 са се нуждаели от болнично лечение. Борели съобщи и 37 са били в интезивно отделение. Борели съобщи и една добра новина - за 42 излекувани от заразата, съобщава в. "Кориере дела сера".

Италианската агенция АНСА съобщава и за случай на бременна жена, заразена с коронавирус, която вчера е родила здраво бебе в италианския град Пиаченца.

Прегледаха екипажа на италианския кораб в Бургас, няма съмнения за коронавирус

Подобрява се и "пациент номер едно" - 38-годишният мъж от Кодоньо, който се смята за първия случай на зараза с новия вирус в самата страна.

АНСА съобщава и за заразен член на хора на операта Ла Скала в Милано. Днес той е изпратил съобщение до колегите си, в което казва, че вече няма симптоми на болестта и че лекарите са му казали, че е практически излекуван. Хористът е участвал в представление на операта "Трубадур" на 12 февруари в Ла Скала. Случаят му поражда интерес, защото той е вдигнал температура на 13 февруари, което е седмица преди Италия да диагностицира "първия италиански случай" на заразата - този в Кодоньо, допълва ломбардийският вестник "Джорно".
БТА