/ БГНЕС
Страната обаче настоява 177-те мигранти бъдат разпределени из ЕС
Властите в Италия разрешиха корабът на италианската брегова охрана "Дичоти" със 177 мигранти на борда да акостира в Сицилия, с което бе сложен край на четиридневен дипломатически спор с Малта, предаде ДПА. Разрешението бе дадено при условие, че потеглилите от Либия мигранти бъдат преразпределени из държавите в Европейския съюз.
 
"Корабът "Дичоти" ще акостира в Катания", написа в Twitter министърът на инфраструктурата и транспорта Данило Тонинели, но добави: "Сега Европа трябва бързо за изиграе своята роля".
 

мигранти кораб
БГНЕС


Корабът „Акуариус“ със 141 мигранти на борда акостира в Малта (ВИДЕО)

Преди това вътрешният министър Матео Салвини поднови заплахата си от неделя, че ще върне мигрантите в Либия. Източници от неговото министерство уточниха, че на мигрантите няма да бъда позволено да слязат на сушата, докато не бъде сигурно, че ще отидат "някъде другаде".
 
По-рано днес външното министерство в Рим съобщи в изявление, че "официално е поискало от Европейската комисия да координира преразпределението на мигрантите от кораба. Говорител на комисията потвърди, че това искане е получено и каза, че са започнали преговори със страните членки да приемат част от хората.
 
Пет страни от ЕС ще приемат мигрантите от кораба „Акуариус“
 

БГНЕС


Миналата седмица "Дичоти" спаси 177-членната група от водите на Средиземно море в зона, в която Малта трябва да издирва и спасява. Оттогава между Рим и Валета течеше спор коя страна да поеме отговорност за съдбата на мигрантите.
 
През този период плавателният съд стоя в открито море край остров Лампедуза. На борда му има 34 деца и 6 жени, припомня ДПА.
 

БГНЕС

БТА