Италиански вестник сипе обвинения към еврокомисар
Италиански вестник сипе обвинения към еврокомисар / снимка: БГНЕС

Под наслов "Бежанци - евроизмамата на комисарката" италианският вестник "Джорнале" помества коментар, изпълнен с обвинения по адрес на европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Повод за коментара, в който изобилстват разговорни изрази и неласкателни епитети, е интервюто на Малмстрьом, публикувано във вторник във всекидневника "Кориере дела сера". Още в подзаглавието "Джорнале" изтъква, че еврокомисарят - наричана в целия текст "комисарката" - Малмстрьом цитирала подвеждащи данни за молбите за убежище и за европейските фондове, и накрая призовала италианците да се оправят сами с бежанския проблем.

"Като четем вчерашното интервю в "Кориере дела сера" на Сесилия Малмстрьом ни идва да се запитаме тая дали е наред или само се прави. С други думи, дали комисарката по вътрешните работи на Европейския съюз се опитва съзнателно да ни изработи или наистина не е в час. Смекчаващото обстоятелство за невменяемост не приляга на госпожата, която заедно с хляба дъвче и политика от 20-годишната си възраст, общува на седем езика, между които и италиански, и от две десетилетия движи европейски въпроси. Значи нещата говорят за преднамереност, която нагло и открито се повтаря в поне три пасажа от интервюто," атакува още в началото "Джорнале".

"Нека започнем с отговора, в който ни упреква за лошото боравене с фондовете от 614 милиона евро, които ЕС ни отпусна за управлението на притока от имигранти и на границите. Противно на онова, което внушава Сесилия, тези пари Италия нито ги краде, нито ги проси. В голямата си част това са наши пари, тъй като още в апогея на кризата през 2011 година "Страната на красотата" (поетичен израз за обозначаване на Италия, взаимстван от творбите на Данте и Петрарка) е внесла в касите на ЕС 16,1 милиарда евро, с което печели титлата на най-голям нетен платец. Разликата между платеното и полученото е 6 милиарда евро. Това са дребни проблеми за Сесилиевата Швеция, която толкова се побратимява с имигрантите, но и през ум не й минава да си позволи подобен лукс, тъй като плаща на Европа шест пъти по-малко (от Италия). Преди да ни мъмри за парите, които Европа ни връща, след като е прибрала лъвския пай, даскалицата Малмстрьом би трябвало да направи справка кой й плаща заплатата и да ни обясни кой финансира нейната злонамереност. Според нейните приказки ние трябва да си държим у дома всичките нещастници, измъкнати от южното Средиземно море. Независимо от това, че издигнатите в Гърция и планираните в България стени превръщат Средиземно море в единствената входна врата към Стария континент. Независимо от това, че нашите кораби са единствените спасяващи жертвите на "ужасяващите събития", които толкова смущават чувствителната Сесилия, а нашето правителство единствено разполага със спасителни сили за бързо развръщане. Сесилия слабо се вълнува от всичко това, защото си има тесте карти, от което винаги вади по едно асо, за да ни цака с фалшиви внушения. Ако тая беше родена в Неапол, отдавна щяха да са я прекръстили (на неаполитански диалект) на Сесилия Далаверата", заключава вестникът.

"Джорнале" е национален всекидневник, основан през 1974 година в Милано, а от 1979 година е собственост на фамилията Берлускони. През 1994 година Силвио Берлускони официално го продаде на брат си Паоло, за да избегне конфликт на интереси в качеството на премиер.