/ БГНЕС, архив
Мафията не е само италианска, а има тенденция към глобализация и разпространяване в Европа, заяви ръководителят на италианската антимафиотска дирекция генерал Джузепе Говернале, цитиран от АФП. На среща с чуждестранни журналисти в Рим той отбеляза, че организираната престъпност е в процес на преместване в чужбина и се глобализира.

Невидимият бос на Коза ностра, защитен от мафиотската етика на мълчанието

Сицилианската мафия Коза Ностра винаги е присъствала в САЩ, Канада и Австралия, но калабрийската мафия ндрангета също вече е там и нейното влияние се подценява, а тя всъщност е изключително могъща организация. Мафиотските организации имат разклонения навсякъде по света, но ндрангета възпроизвежда в чужбина калабрийските си структури, посочва Говернале. В Марсилия калабрийската мафия разполага с организирани структури, ползващи се с определена автономия, а в Брюксел тя "не купува недвижими имоти, а цели квартали", каза антимафиотът.

Над 100 мафиоти бяха арестувани при мащабни операции в Италия

Коза Ностра днес изпитва големи затруднения в организационен план, след като понесе няколко доста тежки удара. По-голямата част от ръководителите й на определено ниво бяха арестувани, с изключение на Матео Месина Денаро, когото антимафиотската дирекция обаче не счита за върховен ръководител на организацията.
 

БГНЕС, архив


Смъртта на бившия й бос Тото Риина в затвора през 2017 г. може да подтикне Коза Ностра към избиране на нов бос, предупреждава Говернале.

Коза Ностра беше отслабена, но "за съжаление, условията, свързани със средата й, които позволяват нейното развитие, все още съществуват", признава той. "Мафията ще бъде надвита от армия от начални учители", казва антимафиотът, цитирайки италианския поет и писател Джезуалдо Буфалино, починал през 1996 г.
БТА