Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Космическият апарат, който се вряза в малък астероид на милиони километри от Земята, е успял да промени орбитата му, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от НАСА.

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test) беше насочена умишлено към астероида Диморфос, за да бъде проверено дали могат да бъдат пренасочени астероиди, застрашаващи Земята.

Вижте кадри от удара на космическия апарат ДАРТ с астероида Диморфос

"Тази мисия показва, че НАСА се опитва да бъде готова за всичко, което Вселената ни подхвърли", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на брифинг в централата на космическата агенция във Вашингтон.

Космическият апарат ДАРТ издълба кратер в астероида Диморфос на 26 септември, като изхвърли отломки в космоса и създаде опашка от прах и отломки, простираща се на няколко хиляди километра. Бяха необходими дни наблюдения с телескопи от Чили и Южна Африка, за да се определи доколко ударът е променил орбитата на 160-метровия астероид около неговия много по-голям спътник.

Нито един от двата астероида не е представлявал заплаха за Земята - и все още не представлява такава, тъй като продължават пътуването си около Слънцето. Точно затова учените са избрали двойката за първия в света опит за промяна на орбитата на небесно тяло, отбелязва АП. Експертите по планетарна отбрана предпочитат да изменят траекторията на опасен астероид или комета, ако разполагат с достатъчно време, вместо да го взривят и да създадат множество отломки, които биха могли да паднат върху Земята.

"Впечатляващо е, че направихме тази първа стъпка... но наистина трябва да разполагаме и с време за реакция, за да бъде ефективен подобен метод", каза Нанси Чабот от Лабораторията по приложна физика към университета "Джон Хопкинс", която е ръководила изработването на космическия апарат и ръководи мисията на стойност 325 милиона долара.
БТА