/ iStock/Getty Images
Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващата социалистическа партия спечели най-много места, но няма да получи мнозинство в парламента. Крайната десница удвои резултата си от предишните избори, а безизходицата на испанската политическа сцена се задълбочи, съобщи ДПА.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99% от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) печели 28% от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на парламента. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и далеч от необходимите 176 места за постигане на парламентарно мнозинство.

Рекорд на изборите в Испания: Цяло село гласува за 32 секунди (ВИДЕО)

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на ИСРП Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство. "ИСРП спечели изборите. Но нашият план не е да продължаваме да печелим избори. Той се състои в това да сформираме стабилно правителство", каза Санчес, цитиран от ТАСС. Той призова политическите си опоненти да бъдат отговорни и да му позволят да състави кабинет, с което да се сложи край на продължаващия с месеци политически блокаж.

Испания гласува на четвърти парламентарни избори за четири години

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 20,8 на сто и 88 места. Тя подобрява резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато успя да вкара в долната камара само 66 депутати.

Лидерът на Народната партия Пабло Касадо заяви след края на изборния ден, че Испания повече не може да чака да има правителство. Той добави, че ще е още по-трудно да бъде управлявана страната след вчерашния вот, при който никоя партия не получи мнозинство, предаде Ройтерс.

Прогнозират отново безизходица на изборите в Испания на 10 ноември

Крайнодясната партия "Вокс" печели 15,1% и 52 места, което е два пъти повече от досегашните й 24 депутати. "Само преди 11 месеца нямахме представители в (регионалните, националния и Европейския парламент). Сега сме трета политическа сила в Испания", каза лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал.

Големите губещи са крайнолявата "Унидас подемос" с 9,8% и 26 места, което е спад от сегашните 42, и либералната "Сиудаданос" с 6,8% и 10 места, в сравнение с 57, спечелени през април.

Подновиха европейски заповеди за арест на каталунски сепаристи

Лидерът на "Сиудаданос" Алберт Ривера каза вчера, че няма извинения за поражението на партията му. Той добави, че изпълнителният комитет на "Сиудаданос" ще се срещне днес и че ще бъде свикан партиен конгрес, на който ще бъде решено бъдещето на партията.

Каталунските сепаратисти гориха портрети на крал Фелипе в Барселона (ВИДЕО)

Вчерашните избори бяха свикани, след като ИСРП спечели най-много гласове през април, но Санчес не успя да договори съюз с "Подемос" или със "Сиудаданос". Той се надяваше да получи по-силен мандат с предсрочните избори.

Избирателната активност вчера бе 69,9%, малко по-ниска от тази през април, посочи министерството на вътрешните работи. Около 37 милиона испанци, включително, 2,1 милиона в чужбина, имаха право да гласуват.
БТА