Еймс беше убит в църква миналата година, където беше на среща с гласоподаватели
Ислямист бе осъден на доживотен затвор във Великобритания за убийството на депутата Дейвид Еймс, предаде Ройтерс.

Присъдата бе постановена от Централния наказателен съд на Англия и Уелс ("Олд Бейли"). В понеделник той призна 26-годишния британски гражданин от сомалийски произход Али Харби Али за виновен за убийството на Дейвид Еймс, член на Камарата на общините от управляващата Консервативна партия.

Присъдата не предвижда минимален период, през който Али ще трябва да остане в затвора. Освен това той никога няма да получи право да подаде молба за освобождаване, съобщи телевизия Скай нюз.

Обвиненият за убийството на британския депутат Дейвид Еймс не се призна за виновен

В средата на октомври Еймс беше наръган 21 пъти с нож в църква, където бе на среща с гласоподаватели.

Али, който е син на бивш медиен съветник на сомалийски експремиер, каза, че действията му са били отмъщение заради това, че 69-годишният британски депутат консерватор и баща на пет деца е подкрепял въздушни атаки в Сирия. 

Прокуратурата описа Али като "отдаден, фанатичен и радикализиран ислямистки терорист", вдъхновен от групировката "Ислямска държава". 

Повдигнаха обвинение на заподозрения за убийството на британски депутат


Сп. „Таймс“ се посочва, че според британската контраразузнавателна служба МИ-5 той може би се е радикализирал самостоятелно, като е изучавал материали, достъпни в интернет, а не под влияние на конкретен човек или група, която се занимава с вербуване на бъдещи терористи. 

Али беше признат за виновен по обвинения в убийство и подготовка на терористична атака. Присъдата му ще бъде обявена утре.
БТА