Междупарламентарната асамблея на православието е подала искане „Св. София“ в Истанбул да бъде поставена под закрилата на ЮНЕСКО, съобщи за гръцката държавна телевизия ЕРТ генералният секретар на организацията и депутат от Нова демокрация Максимос Харакопулос.

На 10 юли 2020 г. турски съд анулира правителствено решение от 1934 г., с което историческият храм "Света София", изграден през шести век като християнска църква и превърнат през петнайсети век в джамия, е превърнат в музей, и проправи пътя към отварянето й отново като джамия. 

Първи мюсюлмански богослужения в „Св. София” след промяната на статута (ВИДЕО)

Харакопулос заяви, че е подадена молба в ЮНЕСКО да бъде защитен този исторически и религиозен паметник. Той съобщи, че в организацията участват православни депутати от 25 страни, които са се заели с повишаване на чувствителността на международната общност в полза на спасяването на „СВ. София“. 

Максимос Харакопулос обясни, че са били представени на ЮНЕСКО публикации, предимно от турски медии, археолози и граждани, които свидетелстват, че „Св. София“ е в опасност. Той добави, че не може една международна организация спокойно да наблюдава разрушаването на подобен паметник, затова е било поискано задействане от страна на ЮНЕСКО.

ЕРТ припомня и статия в турския опозиционен вестник "Биргюн", в която се споменават щетите в "Св. София" след връщането на статута на джамия и се цитира председателят на турското Сдружение за история на изкуството Шериф Яшар, който споделя в Туитър видео, на което се виждат графити с издълбани имена във вътрешните пространства на храма.
БТА