Нобеловият лауреат за мир и съосновател на правозащитната организация "Вясна" Алес Беляцки по време на съдебен процес в Минск
Нобеловият лауреат за мир и съосновател на правозащитната организация "Вясна" Алес Беляцки по време на съдебен процес в Минск / БТА
Беларуски прокурор поиска в четвъртък от съда в Минск да осъди носителят на Нобелова награда за мир Алес Беляцки на 12 години затвор, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на правозащитната организация "Вясна".

Беляцки и други трима подсъдими, единият от които е в чужбина, са обвинени във финансиране на протести и пране на пари. Освен това те са заплашени и от глоба в размер на над 73 000 долара, съобщи правозащитната организация "Вясна", чийто съосновател е именно осъденият нобелов лауреат.

60-годишният Беляцки също така е и един от най-видните сред стотиците беларуски граждани, които бяха вкарани в затвора по време на потушаването със сила на антиправителствените протести, избухнали през лятото на 2020 г.

Грета Тунберг е номинирана за четвърти път за Нобелова награда за мир

Правозащитната организация "Вясна" изигра водеща роля в предоставянето на правна и финансова помощ на стотиците беларуски граждани, които бяха хвърлени в затвора по време на масовите демонстрации, породени от победата на президентските избори през 2020 г. на дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

"Обвиненията срещу нашите колеги са свързани с дейността им в областта на правата на човека, с предоставянето на помощ от правозащитния център "Вясна" на жертви на политически мотивирано преследване", се казва в изявление на "Вясна" по случая.

През октомври миналата година Алес Беляцки, който бе арестуван заедно с двамата си колеги от "Вясна" през 2021 г., получи Нобелова награда на мир за работата си в областта на правата на човека и демокрацията. Той сподели наградата с руската правозащитна група "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи.
 
Симеон Томов/ БТА