19-годишната шведска активистка за опазване на околната среда Грета Тунберг и нейното движение "Петъци за бъдеще" са номинирани за четвърти път за Нобелова награда за мир. Кандидатурата е издигната от Рауанд Исмаил, член на норвежката Зелена партия в парламента, съобщи норвежката информационна агенция Telegraph.

Арестуваха Грета Тунберг (СНИМКИ)

"Благодарение на движението "Петъци за бъдещето" и Грета Тунберг стачките за климата обединиха млади хора от цял свят в тази борба, така че те са достойни носители на наградата за мир. Те променят света в реално време", коментира Исмаил.

Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 г.

Според завещанието на Алфред Нобел наградата за мир се присъжда на "лицето, което е постигнало най-голям успех или е направило повече от другите за обединяването на народите и намаляването на числеността на действащите армии, както и за провеждането и привличането на вниманието към конгресите за мир". За разлика от други награди, учредени в съответствие с неговото завещание, тази награда не се връчва в Стокхолм, а в Осло. Нобел пише, че решението за наградата трябва да бъде взето от петчленен комитет, назначен от норвежкия парламент. По традиция членовете на комисията са предимно пенсионирани норвежки политици и бивши партийни лидери.

Нов вид дъждовна жаба кръстиха на Грета Тунберг

Формулировката на наградите е на повече от сто години и през последните години се тълкува доста широко, поради което решенията на комисията често са обект на критики. През последните години сред носителите на наградата са политици, правозащитници, политически активисти и хуманитарни организации с най-различни заслуги.

След това само членовете на комисията запазват правото си да номинират кандидати и могат да го използват по време на първото си заседание, което обикновено се провежда през февруари.

БГНЕС