Грета Тунберг е сред екоактивистите, задържани в германското минно селище Люцерат, съобщи очевидец за Ройтерс.
 

Грета Тунберг
БТА

Разпространени снимки показват как германски полицаи отстраняват шведската екоактивистка от откритата лигнитна мина Гарцвайлер по време на днешния протест на природозащитници след прочистването на минното селище Люцерат.

 
Тунберг, която се присъедини към протестиращите в петък, е видяна да седи сама в голям полицейски автобус, след като е била задържана, разказа свидетел на Ройтерс.

„Грета Тунберг е сред групата активисти, които се втурнаха към ръба на мината. След това тя беше спряна и изведена от нас заедно с тази група извън зоната на непосредствена опасност, за да установим самоличността им", заяви говорител на полицията в Аахен, като добави, че един от активистите е скочил в мината.

Все още не е ясно какво ще се случи с Тунберг или с групата, с която е била задържана, както и дали активистът, който е скочил в мината, е пострадал, обясни говорителят.

Само преди няколко дни Грета Тунберг обвини полицията в Германия в насилие срещу екоактивистите, които протестират срещу поглъщането на изоставено село от открита въглищна мина.
Селото, изоставено от известно време от бившите си жители, се разрушава, за да се освободи място за разширението на съседната открита въглищна мина. Мината, която е една от най-големите в Европа, се управлява от енергийната компания RWE.

Разширяването продължава въпреки плановете за постепенно спиране на въглищния добив до 2030 година. Правителството разширява мината заради енергийната криза, която според него е причинена от руската инвазия в Украйна.

Очаквайте още подробности.