Ирина Бокова ще присъства на военния парад в Москва
Ирина Бокова ще присъства на военния парад в Москва / БГНЕС

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова има намерение да посети Москва, за да присъства на майските тържества по повод 70-ата годишнина от Деня на победата. Това съобщи самата Ирина Бокова в ексклузивно интервю за руската информационна агенция ТАСС.

"Празнуването на края на Втората световна война е много важно. Необходимо е да се съхранява историческата памет", заяви Бокова.

Тя припомни, че в Москва неотдавна беше открит Център на толерантността /музей и център, посветени на еврейската култура и на религиозните традиции - бел. ред./.

"Това ще бъде подходящ повод за посещение на този център", отбеляза генералният директор на ЮНЕСКО. Тя добави, че ЮНЕСКО активно сътрудничи с подобни мемориални по целия свят. Настоящата година е юбилейна и за ЮНЕСКО, припомня ТАСС. През ноември международната организация също отбелязва 70-ата годишнина от появата си от руините и пепелта на Втората световна война, допълва агенцията.

"ЮНЕСКО беше създадена, за да се разпространят принципите на хуманизма. Тази идея беше важна преди 70 години, но е актуална и днес", казва Бокова.

"Виждаме какво се случва по света. С каква лекота се разрушава културното наследство на човечеството, как се преследват религиозните малцинства. Създаването на благоприятни финансови и икономически условия все още не гарантира опазването на мира. Необходимо е да се разпространяват хуманистичните принципи", посочва Ирина Бокова в интервюто.

Пълният текст на интервюто с Бокова ще бъде публикуван във в. "Российская газета". Записът от интервюто ще бъде излъчен по телевизионния канал "Россия 24", посочва ТАСС.

Източник: БТА