Иран затвори сухоземната си граница с Ирак заради безредиците там, избухнали след решението на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр да се оттегли от политиката. Пак по същата причина бяха спрени международни полети до иракската столица, предаде Асошиейтед прес.

Привърженици на влиятелния духовник стреляха днес с гранатомети и картечници по строго охраняваната Зелена зона в столицата Багдад, а силите за сигурност отвърнаха на огъня. Най-малко 30 души са загинали при продължаващите вече втори ден безредици, а над 400 са пострадали, съобщиха иракски медицински власти.

Насилието заплашва да задълбочи политическата криза, въпреки че обстановката в останалите градове в страната изглежда спокойна, а добивът на жизненоважния за Ирак петрол продължава.

Картечен огън и експлозиви: 20 жертви след нощ на сблъсъци в Багдад

Докато силите на Муктада Садр обстрелваха центъра на столицата, бронирани танкове, разположени един до друг, защитаваха Зелената зона от другата страна на бариерите. Над централната част на града се издигна гъст черен дим, който се виждаше от километри. Случващото се беше излъчвано пряко по телевизията.

В съобщение на иранската държавна телевизия за затварянето на границата като причина за решението се изтъкват вълненията и комендантският час в иракските градове. Иранските граждани са призовани да се въздържат от пътувания до Ирак, а на иранските шиитски поклонници, които се намират на иракска територия, се препоръчва да избягват всякакви пътувания между градовете. Техеран обявява това в момент, когато милиони иранци се готвят да посетят Ирак за ежегодните поклонения на свещените за шиитите места там.

Кувейт призова гражданите си да напуснат съседен Ирак, а тези, които възнамеряват да пътуват дотам, да отложат плановете си заради избухналите улични сблъсъци между привържениците на враждуващите шиитски организации в Ирак, съобщи кувейтската държавна осведомителна агенция КУНА. Малкото арабско кралство в Залива има 254-километрова обща граница с Ирак.

Двама души загинаха при безредици в Багдад

Дубайският авиопревозвач "Емирейтс" спря днес полетите си до Багдад заради вълненията в Ирак. Авиокомпанията заяви, че "следи внимателно обстановката". Тя не уточни дали от утре полетите ще бъдат възобновени.

Нидерландия евакуира посолството си, намиращо се в Зелената зона, съобщи днес външният министър на страната Вопке Хукстра. "Има престрелки около посолството в Багдад. Нашите служители сега работят в германското посолство, в друга част на града", написа той в "Туитър".

Протестиращи, верни на духовника Муктада Садр, който вчера обяви, че се оттегля от политиката, събориха с въжета бетонните заграждания пред правителствения дворец и нахлуха вътре през портала му. Мнозина от тях проникнаха в луксозните салони и мраморни зали на двореца, където иракското ръководство заседава и провежда срещи с чуждестранни високопоставени представители. 

Иракската армия въведе комендантски час в цялата страна, а служебният премиер отмени всички заседания на кабинета до второ нареждане. Представители на здравните органи съобщиха, че десетки протестиращи са пострадали при стрелба, от използвания срещу тях сълзотворен газ и при сблъсъци с полицията за борба с безредици.

Муктада Садр призова днес последователите си да напуснат центъра на Багдад и се извини на иракския народ за ожесточените сблъсъци между съперничещи си шиитски групи, предаде Ройтерс. "Това (вече) не е революция, защото изгуби мирния си характер", заяви Садр в телевизионно обръщение.

"Проливането на иракска кръв е забранено", допълни той.
БТА