Иракските сили отвоюваха университета в Мосул от ИД
Иракските сили отвоюваха университета в Мосул от ИД / БГНЕС, архив

Иракските сили превзеха ключов университет в северния град Мосул в рамките на подкрепяната от САЩ офанзива за прогонване на джихадистите от последната им градска крепост в страната, обяви висш офицер, цитиран от ДПА.

"Силите за сигурност освободиха напълно университета в Мосул, заяви пред държавната телевизия "Иракия" Талиб Шагати, командващ елитните антитерористични части. При операцията били конфискувани химикали в лабораториите и били обезвредени експлозиви и коли бомби, допълни той без повече подробности.

"Ислямска държава" произвеждала в Мосул промишлени количества оръжия

По-рано днес телевизия "Иракия" показа кадри на боеве в големия университетски кампус, разположен в западната част на Мосул.

Според местни медии "Ислямска държава" използвала университета за свой щаб в района.

С превземането на университета иракските сили стигнаха до река Тигър, течаща през центъра на Мосул. То ще им позволи да предприемат атаки срещу джихадистите, които контролират западната част на града.

САЩ ликвидирали около 50 000 бойци на "Ислямска държава"

В средата на октомври иракските сили с въздушната подкрепа на водената от САЩ международна коалиция започнаха офанзива за отвоюването на Мосул, втория по големина град в Ирак, който е под контрола на ИД от средата на 2014 година.

Източник: БТА