Ислямска държава произвеждала в Мосул промишлени количества оръжия
Ислямска държава произвеждала в Мосул промишлени количества оръжия / Thinkstock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" е произвеждала оръжия в промишлени количества във и около Мосул, се съобщава в публикуван днес доклад, цитиран от Асошиейтед прес. Повечето от материалите, необходими за направата им, са били купувани на територията на Турция, тъй като търсенето на джихадистите далеч е надвишавало това, което е можело да се намери в Ирак, посочи базираната в Лондон организация "Конфликт армамънт рисърч".

САЩ ликвидирали ключови екстремисти на Ислямска държава

Резултатите от изследването показват, че "Ислямска държава" е имала стабилна и надеждна снабдителна линия между Турция и Ирак, която й е позволило да произведе десетки хиляди оръжия.

"Ислямска държава" призова за атаки срещу американските бази в Бахрейн

Експерти от "Конфликт армамънт рисърч" са проучили на терен оръжия на джихадистката групировка, открити в заводи и на бойното поле по време на операцията на иракската армия за отвоюване на Мосул.

ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол

С напредването на иракските части екстремистите вече нямат физическия капацитет да произвеждат оръжия в промишлени количества. Изпълнителният директор на "Конфликт армамънт рисърч" Джеймс Беван обаче предупреди, че джихадистите ще вземат уменията си със себе си, след като избягат от Мосул.

Ислямска държава извърши масова екзекуция на полицаи близо до Мосул

"Ислямска държава" вече е преместила най-опитните си майстори на експлозиви в Сирия и Южна Турция, обърна внимание той в интервю за Асошиейтед прес.

Източник: БТА