/ ThinkStock/Getty Images
Целувката обикновено се възприема като акт на романтика, сексуална близост или благодарност. На заден план обаче остава благоприятното й въздействие върху здравето.

Отбелязваме световния ден на целувката

Истината, разкрита в редица международни проучвания, обаче е, че подобно на ябълката, чиято всекидневна консумация предпазва от чести срещи с доктора, редовните целувки са изключително полезни за доброто здраве. По случай днешния Световен ден на целувката сайтът Гизмодо отбелязва кои са ползите от този интимен акт:

Облекчаване менструалните спазми
Размяната на целувки предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и освобождаване на ендорфини. Тези процеси водят до облекчаване на спазмите по време на менструация и премахват необходимостта от приемане на болкоуспокояващи лекарства.

Тонизиране на лицевите мускули
Целувката протича с участието на 34 лицеви мускула и 112 мускула с роля в поддържането на стойката. Ако се целуват редовно, хората могат да разчитат на по-добър тонус на мускулите на лицето.

Подобряване на имунитета
Целувката е в състояние да стимулира активността на имунните клетки в тялото, които се борят с външни микроби, като произвеждат антитела IgA (имуноглобулин А).

Поддържане на здравето на сърцето
Целувката поддържа здравето на сърцето като предизвиква отделяне на адреналин, който кара сърдечния мускул да изпомпва повече кръв в тялото. По този начин се стабилизира сърдечносъдовата активност и се понижават кръвното налягане и холестеролът.

Предпазване от кариеси
Целувката предизвиква повишено слюноотделяне, което отмива плаката от зъбите и намалява риска от появата на кариеси.

Вижте осем вида секси целувки

Сред редицата други ползи от целувката са изгарянето на калории - до две калории на минута страстна размяна на ласки, облекчаването на тревожността и напрежението, противодействие на негативната енергия. Целувката също така създава усещане за добро общо състояние като понижава нивата на стресовия хормон кортизол.

По повод празника сайтът "Гет Съри" публикува статистика, която представя интимния акт с положителните и отрицателните му аспекти.

Вероятно ще се изненадате да разберете, че хората не са единствените, които изпитват удоволствие при целувка. Шимпанзетата и по-малките им събратя бонобо също познават това усещане.

Младежите на възраст от 18 до 24 години се целуват средно 11 пъти седмично, а пет процента от хората над 45 години - над 31 пъти в седмицата.

Към негативните страни на целувката се отнася фактът, че двама души обменят между 10 милиона и 1 милиард бактерии.

Отблъскващите грешки, които може да ви лишат от целувка

Основните неща, които хората посочват като отблъскващи грешки на партньора при размяна на целувки, са лошият дъх и сблъскването на зъби. Следват мирисът на цигари, шумното мляскане и напуканите устни.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА