/ iStock/Getty Images
Индийската организация за космически изследвания (ISRO) възнамерява до 2030 г. да започне полети на космически туристи. ISRO вече работи върху туристически модул, заяви пред репортери Шридхара Паникер Сомнат, ръководител на Индийската космическа агенция.

"Работи се по собствения индийски модул за космически туризъм, който ще бъде безопасен и за многократна употреба", каза Сомнат, цитиран от Hindustan Times.

"Цената на един билет вероятно ще бъде около 60 милиона рупии (около 700 000 долара). Хората, които ще предприемат пътуването, ще могат да се наричат астронавти", добави Сомнат. Според него това са "конкурентни цени".

Непосредствените планове на ISRO включват първия полет на индийския пилотиран космически кораб "Гаганян" ("Gaganyaan", "небесен кораб"). В списъка на кандидатите са четирима пилоти от индийските военновъздушни сили, които преди това са се обучавали в Центъра за подготовка на космонавти "Гагарин" и в Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките.

"Първото изстрелване на пилотиран космически кораб е планирано за 2024 г., като датата на изстрелването ще зависи от резултатите от тестовете през май тази година на системата за спасяване на екипажа, тестовете на прототипа на космическия кораб и пробното му изстрелване в безпилотен режим с роботизиран товар", заяви в сряда индийският държавен министър на науката и технологиите Джитендра Сингх.
Той подчерта, че цялата проектна работа по системите на космическия кораб е завършена и сега се извършва изграждането на орбиталния модул. Тестването на системите на ракетата носител също е в ход.

Пилотирана програма "Гаганян

През август 2018 г. индийският министър-председател Нарендра Моди официално обяви, че страната му ще изпрати първия си национален космически екипаж в орбита до август 2022 г., когато страната се подготвя да отбележи 75-годишнината от освобождението си от британското колониално управление. Първоначалният план предвиждаше тримата членове на екипажа да прекарат в орбита от пет до седем дни.

През ноември 2022 г. обаче ISRO съобщи, че поради пандемия от коронавирус, която спря по-голямата част от работата по проекта през март 2020 г., изпращането на мисията "Гаганян" в орбита беше отложено.
БГНЕС