Ричард Брансън ще продължи проекта си за космически туризъм
Ричард Брансън ще продължи проекта си за космически туризъм / снимка: Guliver/Getty Images

Ричард Брансън се зарече да продължи проекта си за космически туризъм, въпреки катастрофата на апарата „Спейсшип 2”, разработван от „Върджин галактик”, съобщи Би Би Си. „Космосът е суров, но си заслужава”, написа той в блога си. „Ще упорстваме и ще продължим заедно напред”.

Брансън подчерта, че мисли за семействата на всички, засегнати от трагедията, както и че всички работещи по проекта скърбят. Космически апарат „Спейсшип 2” на компанията „Върджин галактик”, предназначен за туристически полети по суборбитална траектория, се взриви по време на изпитателен полет и се разби в пустинята Мохаве, в Калифорния. Причината за катастрофата не е известна за момента.

Британската компания „Върджин галактик” обаче съобщи за сериозни проблеми по време на полета. „Спейсшип 2” е издигнат до височина 13 700 м от апарата „Уайт найт 2” и е пуснат там за изпитание на двигателя. Малко след това той се взривява. „Уайт найт 2” каца нормално.

„Спейсшип 2” е търговската версия на „Спейсшип 1”, първия частен космически кораб на Бърт Рутан, който летя през 2004 г. Над 800 богаташи и знаменитости вече имат резервации за космическо пътешествие с кораба и са внесли авансово част от стойността на билета от 200 000 долара. Катастрофата е тежък удар за сектора на космическите полети за търговски цели.

Това е втората катастрофа на апарат на кораб на частна космическа компания в САЩ за тази седмица. Във вторник се взриви ракетата-носител „Антарес” с американския товарен кораб „Сигнус” на компанията „Орбитал сайънсис”, който трябваше да направи доставка от храни и оборудване на МКС.

Източник: БТА