ИДИЛ екзекутира бунтовници в Сирия
ИДИЛ екзекутира бунтовници в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Радикалната групировка Ислямска държава в Ирак и Левант (ИДИЛ) екзекутира осем бунтовници в Сирия и разпъна телата им на кръст, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Това стана в село Деир Хафер в източната част на провинция Алеп, предаде АФП.
Телата на разпнатите били изложени на селския площад и щели да останат там три дни, добавя НПО, която разполага с широка мрежа от активисти и информатори сред медицинските и военните среди в цяла Сирия.

Успоредно с това близо до Дамаск се водят ожесточени боеве, които за пръв път противопоставят в района на столицата ИДИЛ и бунтовниците, биещи се едновременно и с ултрарадикалните ислямисти, и с режима на Башар Асад.

От януари досега близо 6000 души, главно бойци, са загинали при сблъсъците между ИДИЛ и умерените бунтовници, които не приемат жестокостите и опитите на джихадистите да наложат хегемонията си, съобщава БГНЕС.

ИДИЛ иска да създаде ислямски халифат в част от Сирия и Ирак, където от няколко седмици провежда светкавична офанзива, превземайки значителни части от няколко провинции.