/ iStock/Getty Images
Властите на Италия разглеждат възможността да затегнат наказанията за онези, които вандализират исторически паметници, пише италианският в. "Месаджеро".

Тези стъпки ще бъдат насочени по-специално към екоактивистите, които в последно време зачестиха с протестните си изяви в страната, по време на които те атакуват произведения на изкуството, намиращи се в прочути музеи или пък исторически сгради и културни обекти.

Поводът за това решение бе вчерашният протест, при който в Рим екоактивисти от движението "Последно поколение" изляха черна течност във водите на фонтана "Баркача" на площад "Испания" пред прочутите "Испански стъпала".

Министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано определи това като вандалска проява и каза, че хората, които извършват подобни деяния нямат никакво отношение към защитата на околната среда. Той поясни, че понятието околна среда включва не само природата, но и произведенията на изкуството, създадени през многовековната човешка история.

"Благородно е да защитаваш морето, реките, горите и планините, но не по-малко важно е и да защитаваш историческото и художественото наследство на нацията", подчерта министърът.

Той каза, че вече е обсъдил въпроса и с министъра на правосъдието Карло Нордио. Целта е да бъдат въведени административни наказания за тези нарушители.

"Възстановяването на паметниците струва пари, и то немалко, защото е нужен специален персонал и техника", акцентира министърът и добави, че онези, които вандализират паметници под претекст, че са климатични активисти, борещи се за своята кауза, ще трябва после да платят от джоба си възстановяването на паметниците.

Министърът на културата също така съобщи, че от 3 април неговото ведомство ще бъде граждански ищец в съдебните процеси срещу екоактивистите, които извършиха подобни вандалски прояви, като тази в Рим от вчера.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери пък заяви, че само благодарение на своевременната намеса на местната полиция, а после и на специален отряд, са били избегнати необратими щети на фонтана "Баркача".
БТА